У Житомирському музеї космонавтики ім. Сергія Корольова відкрилася виставка унікальних «космічних» магнітофонів. ФОТО

   1 серпня у Музеї космонавтики ім. С. П. Корольова відкрилась виставка унікальних «космічних» магнітофонів, створених у Київському науково-дослідному інституті електро-механічних приладів.

  Про це повідомили на сторінці музею у Фейсбук.

  В інституті було розроблено близько 40 моделей котушкових та касетних магнітофонів, відомих під назвами «Юпітер», «Ростов», «Маяк» та ін. На початку 1960 року молодий колектив інституту отримав особливе завдання – створити магнітофон, «здатний полетіти» в космос. Магнітофон «Звєзда» став першим виробом НДІ електро-механічних приладів, створеним для космічних потреб. 12 квітня 1961 року увесь світ почув знамените гагарінське «Поїхали!» - у КК «Восток» використовувалась система зв’язку «Заря», до складу якої входив магнітофон «Звєзда». Від використання магнітної плівки конструктори відмовилися, оскільки стрічкопротяжний механізм в умовах невагомості не працює, тому записували на металевий дріт, тонший за людську волосину – лише 0,03 мм.

  Таку унікальну касету всі охочі зможуть побачити на виставці, присвяченій діяльності НДІ електро-механічних приладів. Серед інших цінних експонатів виставки: магнітофони «Малиш», створені для пілотованих польотів на Місяць, «Пігмей», «Ліліпут», «Гном», так звану «записну книжку» космонавта для роботи у відкритому космосі, магнітофон «Арфа» для прослуховування музики на борту космічного корабля та багато іншого.

kd07081808 2

kd07081808 2

 

Последнее изменение Вторник, 07/08/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework