×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

В Олевському районі люди знайшли трьох пеліканів

Трійко екзотичних птиць зникаючого виду – молодих пеліканів – було виявлено олевчанами неподалік села Хмелівки Олевського району на річці Уборті.

Суботнього дня директор Олевської гімназії Євгеній Рябой разом з дружиною та братом, перебуваючи неподалік Хмелівської ГЕС, помітили на воді птиць, м’яко кажучи, не зовсім подібних на звичайних качок чи інших мешканців поліських водойм.Підійшли ближче й сполохали їх своєю присутністю, ті перелетіли далі, та розгледіти все ж вдалось –о диво! – пелікани!

Про це пише «Незалежна олевська газета».

n2811141765 4

«Повернулись додому вже ввечері, – ділиться Євгеній Миколайович, – та спокою не давала думка, що ці незвичні для нашої місцевості птахи можуть просто замерзти. Тому зібралися з братом й серед ночі вирушили до місця знахідки. Близько години марно ходили понад річкою і, вже збираючись додому, почули в кущах шурхіт – й під промінцями ліхтариків побачили трьох незвичайних гостей. У темряві без проблем упіймали пеліканів, зв’язали їм ноги та крила, у багажнику привезли додому та поселили у літній душ, підстеливши два мішки яглиці».

n2811141765 3

Вже зранку Євгеній Миколайович, розуміючи, що птицям потрібен простір та належні умови утримання, поїхав шукати підтримки до Олевської РДА та райради. Олександр Ковальчук зв’язався з представниками Кам’янського лісництва (де донедавна розводили страусів – нині їх там немає) та домовився про тимчасове утримання пеліканів. Після того Євгеній Рябой та Юрій Халімончук придбали птицям 5 кг свіжомороженої мойви та бичків і завезли разом з пеліканами у Кам’янку. Наступним постало питання: куди прилаштувати трьох молодих пеліканів на постійне проживання? Адже їхнє походження залишалось невідомим – однією з версій, котру висловлював Євгеній Миколайович, є приналежність трійці до чиєїсь приватної колекції, адже птахи не окільцьовані, крила не обрізані (так зазвичай роблять у зоопарках), а для диких перелітних вони занадто доглянуті, відгодовані та й, як виявили працівники лісгоспу – помічник лісничого Олександр Вознюк та бухгалтер Галина Мидловець – добре навчені їсти рибу саме з відра.

n2811141765 2

Тим часом Євгеній Рябой на сайтах зайнявся пошуком зоопарку, котрий проявив би інтерес до екзотичних птахів, адже для утримання пеліканів потрібні не лише належні умови, а й значні кошти – в середньому кожен з них з’їдає по кілограму риби щодня, дорослі особи – по 2 кг. Першими відгукнулися представники Рівненського зоологічного парку з ними було й домовлено,що машина зі спеціальними ящиками для перевезення птахів прибуде на Олевщину у вівторок.

Тож наші троє поліських мандрівники вирушили у сусідню область. Там, після огляду ветеринарів, обробки від паразитів і обов'язкового місячного карантину їм дозволять спілкуватися з іншими пташками.

n2811141765 1

n2811141765

Інформаційне агенство "Всі Новини"

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework