Що змінилось у малинській медицині?

  18 вересня цього року Малинський МРЦПМСД став комунальним некомерційним підприємством «Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги». Такі зміни зумовлені медичною реформою, яку зараз реалізовують по Україні.

 

  Про це йдеться в матеріалі infomalin.biz.

   Відтак, державні, муніципальні та приватні медзаклади змінюють форму господарювання і стають некомерційними підприємствами, які належать громадам.

  До складу новоствореного підприємства увійшли 47 ФАПів та амбулаторій району. Після змін Олександр Андрійцев, який раніше вважався головним лікарем закладу, став виконуючим обов’язків керівника новоутвореного некомерційного підприємства.

   ІнфоМалин поспілкувався із Олександром Андрійцевим про те, що змінилось після переформатування Малинського МРЦПМСД у КНП «Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги»

  — Пане Олександре, розкажіть, будь ласка, що змінилось після утворення підприємства?

  — Насправді жодних глобальних змін від вересня не сталося. Лише формально змінилась назва медзакладу. Тобто, це фактично, перший крок до тієї ідеальної медицини, яку анонсує міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

  Щоправда, за три місяці новоутворене підприємство встигло змінити свій статут. Склали вже фінансовий план роботи медичного закладу на наступний рік. Також за день-два укладемо договір із Нац іональною службою здоров’я України (НСЗУ). Це потрібно для того, щоб отримати фінансування на заклад і реалізовувати реформу сповна — так як її декларують на державному рівні.

  — А що змінилось для пацієнтів? Чи можете похвалитись якимись покращеннями?

  — Запрацювала поліклініка без черг для дорослих і дітей. Від травня до сьогодні укладено близько 23 тис. декларацій із сімейними лікарями. Три сімейних лікаря і два педіатри вже набрали дозволений максимум пацієнтів. Думаю, що це досить добрий показник, оскільки підписувати декларації Малин почав із запізненням — через відсутність необхідного обладнання.

  Насправді процес реформи нелегкий, але ми потрохи рухаємось. Багато нового запровадити не встигли. Зрештою, на все потрібні кошти і чималі. Думаю, що значно більше зможемо собі дозволити, коли укладемо договори із НЗСУ.

  — Як вважаєте, населення задоволене змінами?

  — Певен, що більша частина населення до сьогодні не розуміє, що відбувається. Для людей процес змін завжди важкий.

  — А медики вже звикли до нових порядків?

  — Їм теж непросто. Раніше був дільничний принцип роботи. Тобто за кожним сімейним лікарем був закріплений певний район міста. Якщо лікар йшов на виклик до кількох пацієнтів, то міг обійти усіх хворих досить швидко, бо усі пацієнти жили практично на одній вулиці. Сьогодні пацієнти, які підписали декларацію із лікарем, живуть по всьому Малину. Звісно, це важко. Більше того — за однією сім’єю тепер можуть бути закріплені по кілька різних медиків. Дружина обрала одного лікаря, чоловік — іншого. Навіть у їхніх дітей можуть бути кілька різних педіатрів.

  — А як стосовно конкурсу на посаду керівника новоствореної медичної структури? Чи будуть його проводити?

  — Поки що про це мови не ведеться. Якщо будуть, то я не проти. Хоча, по правді кажучи, вважаю, що його немає потреби проводити. Адже зараз медзакладу потрібно вирішувати нагальні питання, щоби якомога швидше реалізувати реформу. А для цього потрібно керівника, який розуміється у всіх справах.

  — Пане Олександре, якщо все ж таки залишитесь на посаді керівника медзакладу, які плани зреалізуєте у найближчий рік?

  — Насамперед треба повністю забезпечити медичний заклад необхідним обладнанням. Це передусім! Діагностика має бути якісною, достовірною і, згідно з реформою, ще й безкоштовною. Також потрібно забезпечити необхідним витратним матеріалом для проведення аналізів.

  Мені, як керівнику, хочеться, щоби медичний персонал отримував високу заробітну плату. Якщо не менше 70 % населення укладе договори із сімейними лікарями, то буде можливість підвищити зарплату медичним працівникам. Також важливо, щоби персонал мав можливість не лише працювати, а й вдосконалювати свої навички на курсах підвищення кваліфікації.

  Водночас необхідно запровадити електронну амбулаторну карту, видавати рецепти та направлення в електронному форматі. Лише тоді, коли це все зможемо реалізувати, малинчани відчують справжні переваги реформи.

Розмовляла Олена Петренко, infomalin.biz

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework