«Мертві душі» за поемою Гоголя в одному з житомирських гаражних кооперативів

  У «Мертвих душах» Миколи Гоголя з поїздкою Чичикова в місто Н і починається наше знайомство з різними поміщиками і чиновниками часу кріпосного права.

 

  Серед них були марнотрати, такі як Манілов і Ноздрев. Були і накопичувачі, такі як Коробочка та Собакевич. А був і такий собі Плюшкін, який настільки був скупий, що сам ходив голодний в лахмітті, його люди вмирали з голоду, в той час як продукти пропадали в коморах, зазначається в матеріалі primiske.com.ua.

  Микола Гоголь створив свого головного героя Чичикова пройдисвітом, у його образі можна вловити риси інших героїв твору. Чичиков був хорошим психологом, тому його торг з поміщиками вівся на найвищому рівні. Він хитрий, від заповзятливий, жадібний. Мета Чичикова – скупити «мертві душі» за низькою ціною, а потім закласти їх в наглядовій раді  і отримати великі кошти. Шахрай розраховував на те, що поміщикам така оборудка вигідна: не потрібно до наступної ревізії платити за небіжчиків податки. 

  Коли знайомишся з твором Гоголя, то розумієш, що під мертвими душами автор має на увазі не тільки померлих селян. Тут поняття набагато ширше, адже ми бачимо, наскільки деградували поміщики, наскільки вони були бездуховні. Кого б ми не взяли: афериста Чичикова, чи Плюшкіна, що втратив людський вигляд, чи Ноздрева, у якого діти, як ті собаки (зате собаки живуть на широку ногу (лапу), чи Собакевича, у якого ні благородства та ніякої порядності, – у всіх мертві душі.

  Гоголь у  «Мертвих душах» показав продажне чиновництво того часу, у якому процвітало злодійство і шахрайство.

  Але чим пов’язані «Мертві душі» Миколи Гоголя та міська громадська організації «Гаражний кооператив «Світанок», безперечно, запитає читач.

  А тим, що сучасні Чичикови в керівництві міської громадської організації «Гаражний кооператив «Світанок» (нині керує кооперативом Заломський А. В., його попередником був Добровольський А. С. – автор) створили прибуткову схему пошуку «мертвих душ» у гаражному кооперативі. Це стало можливим, коли під керівництвом Чичикових почав створюватися безлад та заплутується облік біля 2050 гаражів кооперативу,  організовується пошук гаражів, власники яких померли. Потім на допомогу Чичиковим  підключаються  Манілови, Ноздреви, Коробочки, Собакевичі й такі собі Плюшкіни – подільники, які ставлять мітки на гаражах померлих, ведуть облік несплати внесків. Біля таких гаражів  не прибирається. Згодом з’ясовується сам факт смерті власника гаража. А вже після цього складається договір купівлі-продажу гаража від імені «небіжчика», який начебто уклав договір ще за життя. У книзі обліку, який ведеться в кооперативі, змінюється власник гаража.  

  На гаражі міняються замки. А коли приходить спадкоємець або невтішна вдова, їм повідомляють, що гараж давно проданий небіжчиком ще за його життя. Діти або вдова з різними думками покидають міську громадську організації «ГК «Світанок» та згадують померлого «незлим тихим словом»…

  Напевно, тому й виникають написи на гаражних воротах в гаражному кооперативі  «Світанок» міста Житомира, якими звинувачують новоявлених Чичикових у незаконному продажу гаражів померлих.

  А що ж робити  у такому випадку, – запитає читач.

  На думку фахівців, потрібно терміново оформити право власності на гараж в державних органах та на паперових носіях, щоб зберегти свою власність від шахраїв.

Микола Бондарчук,

член  гаражного кооперативу  «Світанок

Джерело: primiske.com.ua

 

 

Последнее изменение Четверг, 27/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework