Куди дівати дрова?

  Як відомо, з 1 січня 2017 року діє мораторій на експорт так званого лісу-кругляку. Тепер продавати у «сирому» вигляді можна лише дрова паливні. Але й цей напрямок діяльності викликав невдоволення активно налаштованих громадян.

   Навіть деякі урядовці запідозрили в цьому «масштабну контрабанду». Були сформовані багатопрофільні рейдові групи перевіряючих, місяцями в лісгоспах тривали перевірки, але завершилось все як завжди черговим пшиком...

  Більшість лісопідприємств області «про всяк випадок» експорт дров призупинили і це не кращим чином позначилось на валютних надходженнях і наповненні державної скарбниці, пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  — Ми також реалізацію паливних дров своїм зарубіжним партнерам тимчасово припинили, — зізнається директор ДП «Коростишівський лісгосп АПК» Михайло Зюбак. — В кінці літа здійнялася така «буча», а потім — ціла карусель перевірок, що деякий період робота лісгоспу взагалі була майже паралізована. Як результат — на складах накопичились десятки тисяч тонн дров. І це переважно хвойні дрова, які населення купує неохоче. Люди кажуть, що «комини забиває і тепла мало». Отож соснові дрова нам зараз просто дівати нікуди, навіть незважаючи на опалювальний сезон. Закупівельні ціни для населення знизили до 200 грн. за кубометр, але все одно дрова залежуються і скоро почнуть псуватись. На верхніх складах вже накопичилось дров’яної маси тисячі тонн. І це при тому, що всі школи і ФАПи Коростишівського району на зиму ми забезпечили дровами, вигравши тендер. У Ружинський район відправили майже 3,5 тисячі кубометрів для забезпечення теплом шкіл і деяких інших соціальних закладів. Також на ці цілі постачили 3,3 тисячі тонн дров у Андрушівський район. Близько тисячі складометрів закупило місцеве населення.

  Ми беремо участь у всіх районних тендерах для постачання дров закладам освіти, охорони здоров’я і культури, але в цілому обсяг цих соціальних замовлень не перевищує 6 тисяч кубометрів на рік. А ми виробляємо щороку приблизно 

  28 тисяч кубометрів дров паливних. Куди дівати ще більше 20 тисяч? Треба врахувати і той факт, що це — переважно дров’яна маса із соснового сухостою, який вже втратив свої якісні показники, а якщо полежить ще рік на складі, його взагалі ніхто не захоче купувати. А це ж значні збитки для нас, тим більше, що всихання соснових насаджень не зменшується, а навпаки — зростає. Щоправда, ми відкрили цех власної деревообробки, де виготовляємо соснові бруски, але й це ситуацію не рятує, бо всохлої техсировини — багато, а потужності цеху ще невеликі. Возити дрова автомобілями на великі відстані для подальшої реалізації теж невигідно, бо такі перевезення зараз дорожчі за дрова. Отож, мабуть, знову доведеться займатися експортом дров великими партіями залізничним транспортом, бо інакше станемо банкрутами, — підсумовує директор Коростишівського лісгоспу АПК.

  Подібна ситуація з дровами склалася у більшості лісових господарств області.

Володимир Васильчук

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework