Представник УПЦ МП з Новограда: "Наша УПЦ на кінець 2018-го ще більше зросла та укріпилася. Це дивовижно! У нас зараз близько 12500 храмів"

  Підписання Томосу і єдиної Православної Церкви України в суспільстві викликало резонанс. Одні – називають подію перемогою, інші – шляхом до ще більшого розколу суспільства. Беззаперечно одне, що подія певною мірою торкнулась всіх православних вірян України.

   Тож, в умовах усіх цих подій і пертурбацій у духовному житті українців, ми вирішили поцікавитись у представників Української Православної Церкви (Московського патріархату), як зміниться життя вірян їх парафії. Розмовляли з отцем Валентином, священнослужителем Свято-Троїцького Кафедрального собору, - пише novograd.city.

  "– Для нашої церкви абсолютно нічого не змінюється згідно з рішенням священного синоду нашої Української Православної Церкви. В ньому був зроблений чіткий наголос на тому, що ці зміни не стосуються нашої церкви й ніяк її не зачіпають.

  Єдине що, якщо держава законодавчо не закріпить право територіальної громади вирішувати долю релігійної громади, що абсолютно суперечить нормам як Конституції, так і положенням церковного уставу.

  Православна церква – це не лише священник якогось патріархату, що в ній служить, не одна людина, – це прихід, який складається із віруючих людей – із релігійної громади. І якщо будь-яка релігійна громада хоче перейти у будь-яку іншу конфесію, або змінити свою юрисдикцію… якщо це буде спільне рішення, я його підтримаю, адже релігійна громада має таке право.

  Але ми бачимо, що попри всю цю істерію, що нагнітається довкола Томоса, переходу, як такого, не відбулось. Більше того, наша УПЦ, згідно із щорічною статистикою, на кінець 2018-го ще більше зросла та укріпилася. Це дивовижно! У нас зараз близько 12500 храмів, а захоплено було ще до об’єднавчого собору близько лише 50. Але самі прихожани, так би мовити, патріархат не змінили. Взяти, наприклад, Колодянку (найбільше на слуху в нас): храм забрали, а релігійна спільнота нікуди не ділась, залишилась служити Богу. Таке ж намагання було й у Жолобному і так далі.

  Якщо говорити про об’єднавчий собор, вдаючись у деталі: хто з ким об’єднався? Об’єдналась Українська Православна церква Київського патріархату і Українська автокефальна церква, але УПЦ, до якої я належу, участі в цьому соборі не брала. Якщо ми говоримо про двох лише священнослужителів, про двох архієреїв із 99, які там були присутні, то 97 наших – не відвідали собор. До того ж, буквально через декілька днів після собору, ці два архієреї показали грамоту, що на момент об’єднавчого собору вони вже не належали до нашої церкви, вони вже перейшли в клір Константинопольського патріархату. Тобто, ми сміливо можемо стверджувати, що жодного архієрея з УПЦ на соборі не було.

  В результаті цього об’єднання вони мають всього десь 7000 приходів, в той час, як лише одна наша церква, нагадую, має 12500 приходів. Жоден монастир, жодне братство туди не перейшло і цього й не передбачаємо. Людям переживати немає чого."

  Одним словом, для парафіян московського патріархату особливо нічгого не зміниться, як не зміниться і духовне життя в цілому після Об’єднавчого собору та підписання Томосу. А всі церкви, у місті і районі, як працювали, так і працюватимуть, якщо, звісно ж, держава не почне втручатись.

  Наразі закон "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)" ухвалили у першому читанні більшістю депутатів.

 Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Понедельник, 21/01/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework