На Житомирщині за допомогою нового ангіографа можна «запломбувати» хвору судину зсередини і попередити інсульт

  Для Житомирської обласної клінічної лікарні у 2018 році було закуплено новий ангіограф — сучасний апарат для діагностики та лікування патології судин і тканин організму, який коштував 23,6 мільйона гривень.

 

   Це вже другий ангіограф в обласній лікарні та в цілому по області, передає exo.net.ua.

  На цей час у лікарні облаштовується ще одна операційна, де через кілька місяців і буде встановлено новий ангіограф. Наскільки необхідний був другий апарат, які можливості він відкриває для лікарів та пацієнтів і хто саме зможе пройти на ньому обстеження та лікування? На всі ці запитання відповів заступник головного лікаря з хірургічної допомоги обласної лікарні Роман Борущак.
- В обласній лікарні ще з 2009 року працює ангіографічна система виробництва США, яка експлуатується вже десятий рік, хоча в європейських клініках таке обладнання міняється через кожні п’ять років, - розповідає Роман Петрович. - В інших областях зазвичай є по 4-5 таких апаратів, а у нас же весь цей час працював і поки що працює лише один. Він має дуже високе навантаження: проводиться на рік близько двох тисяч різних обстежень голови, серця, нижніх кінцівок та внутрішніх органів, виконуються операції на судинах серця. Минулого року в нашому закладі було відкрито два нових відділення - інфарктний і інсультний центри, і тепер значно збільшилася кількість пацієнтів, яких привозять у гострих станах і які потребують невідкладної допомоги. 
  Більшість таких пацієнтів з приймального відділення одразу транспортують безпосередньо в рентгенопераційну, де встановлено ангіограф, за допомогою якого вдається врятувати не одне людське життя. 
  Минулого року кількість проведених коронарографій (обстежень судин серця) збільшилася вдвічі (близько 800 за рік), а операцій стентувань судин серця - втричі (їх виконано за 2018 рік близько 350), і всі ці втручання неможливі без ангіографа.

  ЯКЩО ПРИВОЗЯТЬ ОДРАЗУ ДВОХ ТЯЖКИХ ХВОРИХ, ОДИН МОЖЕ НЕ ДОЧЕКАТИСЯ ДОПОМОГИ

  За словами Романа Петровича, були випадки, коли одразу привозили двох однаково важких пацієнтів. Та оскільки ангіограф лише один, в операційну брали того, хто прибув раніше, а інший пацієнт вимушений був чекати. Але траплялося, що він, не дочекавшись своєї черги, помирав, бо на єдиному ангіографі в той час надавалася допомога іншому пацієнту з інфарктом. Такого не повинно бути, тому, згідно з державною програмою, були виділені кошти на умовах співфінансування (50 відсотків з держбюджету і 50 - з бюджету громади області), і в результаті конкурсних торгів було придбано апарат японського виробництва за вищевказану суму. Зараз проводяться ремонтні роботи, після яких буде підготовлена ще одна операційна, в якій буде встановлено даний апарат.

  ХТО ЗМОЖЕ ОБСТЕЖИТИСЯ НА АНГІОГРАФІ?

  Як з'ясувалося, амбулаторних пацієнтів на апараті обстежувати не будуть, а тільки стаціонарних хворих чи тих, кого привезла "Швидка".
Без ангіографа часом неможливо врятувати життя людей з гострим інсультом. Коли є закупорка судин головного мозку, спочатку вводиться препарат, що розчиняє тромби, але якщо він не справляється, бо тромб в судині завеликий, тоді за допомогою ангіографа проводиться аспірація - видалення тромба механічним способом. Це робиться через тоненькі катетери до 2 мм в діаметрі, які через невеликий прокол вводяться до тромбованої судини головного мозку та видаляють тромби, щоб відновити кровотік. А при інфарктах, коли закупорюються судини серця, за допомогою ангіографа в судину вставляється стент, який теж відновлює нормальний просвіт судини.
  - Є пацієнти, у яких розвивається локальне розширення судин головного мозку, - так звана аневризма, яка іноді раптово розривається і людина отримує крововилив у мозок (геморагічний інсульт), - продовжує лікар. - Тобто судина, по якій надходить кров у мозок, раптово розривається і кров виливається в тканину мозку. Ангіограф дає можливість вчасно діагностувати такі розширення судин і зсередини їх "запломбовувати", попереджуючи розвиток інсульту. 

  КОМУ ІМПЛАНТУЄТЬСЯ КАРДІОСТИМУЛЯТОР?

  В обласній лікарі щорічно лікується багато пацієнтів з порушеннями ритму серця. Якщо у здорової людини повинно бути десь 72 (плюс мінус 12) скорочень серця за хвилину, то при деяких хворобах серце скорочується дуже повільно - лише 15-30 разів за хвилину. Таким хворим за допомогою ангіографа імплантуються кардіостимулятори, які керують роботою серця, інакше людина просто помре. Операція триває від півтори до 3-х годин, але в цей час можуть поступити пацієнти з гострим інфарктом чи інсультом, які повинні чекати, доки звільниться ангіограф. І це при тому, що у таких хворих життя нерідко рахується на хвилини! При інфаркті кожні кілька хвилин якась частка серця гине незворотно, і тому найефективніше лікування гострого інфаркту - в перші дві години після приступу. Те ж стосується й інсультів. Отже, потреба в придбанні ще одного ангіографа для надання допомоги жителям, повторюю, була нагальною. 
Новий апарат більш сучасніший, і деякі хірургічні втручання можна буде виконувати лише на ньому. Він дає можливість надавати допомогу пацієнтам з усієї області цілодобово і безперебійно, тобто сім днів на тиждень вдень і вночі. Дві операційні, де будуть знаходитися ангіографи, будуть з'єднані між собою, щоб апарати працювали паралельно. Крім того, не виключено, що один апарат може вийти з ладу, і тоді все навантаження візьме на себе другий (до речі, існуючий ангіограф вже виходив з ладу в 2016 році і не працював майже рік). Планується, що новий апарат почне функціонувати вже з кінця березня. Це зробить роботу лікарів більш ефективною і допоможе врятувати не одне людське життя. 

Юлія Мельничук, exo.net.ua

 

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework