В Житомирі похований пілот, який на авіаційних змаганнях в 1910 році встановив рекорд висоти польоту — 1200 метрів

  Про це нам стало відомо з повідомлення в дописі спільноти "Житомирщина історична".

 

  «Римо-католицький цвинтар в Житомирі відомий значною кількістю поховань видатних поляків, з-поміж яких варто згадати й могилу російського штабс-капітана, одного з перших пілотів Броніслава Вітольдовича Матиєвіча-Мацєєвіча.

  Народився він 2 грудня 1882 р. у м. Тульчині на Вінниччині в сім’ї воєнного інженера. На початку ХХ ст. був засновником та керівником школи-майстерні при Севастопольській офіцерській школі авіації.

  На авіаційних змаганнях в Санкт-Петербурзі у вересні 1910 р. встановив рекорд висоти польоту – 1200 м.

  Успішний шлях в авіації обірвався 18 квітня 1911 р. При черговому польоті поблизу Севастополя Броніслав разом зі своїм братом Станіславом через погодні умови розбився на літаку «Блеріо».

  З приводу трагічної смерті братів Броніслава та Станіслава у римо-католицькому костелі Севастополя пройшла меса. Під час похоронної процесії військові та жителі міста мали змогу віддати честь загиблим.

  Поховані брати були у спільній могилі на римо-католицькому цвинтарі в Житомирі.

  Але найбільшим питанням для краєзнавців була дилема чому ж саме у Житомирі були поховані брати, які родом походили з Вінниччини, а останнім місцем їхньої служби став Севастополь?

  У польських та російських енциклопедіях і періодиці жодної інформації з цього приводу немає.

  Розгадку вдалося знайти завдяки біографії Анни Вітольдівни Матиєвіч-Мацєєвіч – старшої сестри Броніслава. За освітою Анна була вчителькою математики. У 1905 р. вона переїхала до Житомира, де проживала до 1914 р. Заробляла Анна приватними уроками. Судячи з усього сестра забрала тіла братів до Житомира, щоб мати змогу частіше навідуватися на їх могилу.

  Представлені в публікації фотографії Броніслава Вітольдовича зроблені у Севастополі буквально перед трагічною загибеллю», — зазначається в дописі.

 

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework