У лісі над Случчю цвіте підсніжник: Неповторний лісовий заказник Новоград-Волинського району

  На території Городницького лісгоспу розміщений лісовий заказник місцевого значення «Ліс над Случчю» площею 26,8 га.

 

  Утворений він був для збереження у природному стані мозаїчного комплексу цінних деревостанів віком 60 років – дубів, грабів, осик і беріз; популяції рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України: підсніжника білосніжного, гніздівки звичайної,лілії лісової, любки дволистої, скополії карні олійної, коручки морозниковидної.

  Більша частина території заказника у ландшафтному плані - це заліснений схил лівого берега річки Случ крутизною 30-35˚ східної експозиції, з відшаруванням гранітів на поверхню грунту під пологом лісу. І увесь схил усіяний підсніжниками…

  Ще навкруги лежить сніг, а квітка вже пробиває собі дорогу до сонця. Спершу з-під снігу видніються невеликі зелені листочки. Згодом з’являються білі голівки на тендітному стебельці. Ростуть ці чудові квіти густими білими острівцями. Навколо поширюється чарівний аромат. Наукова назва – «галантус», що означає молочна крапля.

  «Подивитися на цю красу варто, - каже Леонтій Валенкевич, головний лісничий Городницького держлісгоспу, на землях якого і розміщений заказник. - На території нашого підприємства це єдине місце, де підсніжник займає таку площу, тому у пору його цвітіння кожен воліє потрапити сюди та помилуватися такою красою, а надто набратися енергії.»

  Декілька цікавих фактів про підсніжник:- Цибулини підсніжника отруйні;- Підсніжник символізує надію;- Існує понад 100 видів підсніжників;- Підсніжник – перша квітка землі;- Підсніжником можна лікувати хворобу Альцгейлера;- Підсніжник занесений до Червоної Книги України.

  Ще хочеться згадати про найкрасивішу весняну квітку – блакитний пролісок. Хтось сказав, що в лісі навесні два неба – одне над головою, інше під ногами. Проліску не страшні весняні заморозки, тому, що в клітинах цієї рослини міститься підвищена концентрація цукру. Ці дивовижні квіти називають вісниками весни. Вони квітнуть навіть при нульовій температурі. Виявляється, що в цей час температура всередині квітки – близько восьми градусів тепла! Вона влаштована так, щоб її чашечка, немов маленьке дзеркальце, вбирає сонячне проміння.

kd18031937 2

kd18031937 3

kd18031937 4

kd18031937 5

kd18031937 5kd18031937 6kd18031937 7kd18031937 8kd18031937 9Діана Сорока

Джерело: 04141.com.ua

 

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 20/03/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework