Заслужений художник України з Овруча створює надзвичайні картини з соломи. ФОТО

  Климович Микола Іванович(Заслужений художник України, директор «Зразкового художнього колективу» Овруцької районної Малої академії народних мистецтв та ремесел) за освітою вчитель фізкультури, але вже минуло понад 20 років, як педагог зацікавився декоративно-прикладним мистецтвом.

   Нині у його доробку більше сотні оригінальних витворів із соломи.

  Щоб передати здобуті знання та вміння, в 1994 році було організовано Малу академію народного мистецтва і ремесел, у якій навчаються більше 90 учнів 3-11 класів, за власними авторськими програмами Миколи Івановича. По закінченню п’ятирічного курсу навчання, учень здає кваліфікаційні іспити та отримує посвідчення з відповідного фаху.  За роки існування академії учні брали участь у різноманітних масових заходів та одержали ряд відзнак.

  Технологічний процес підготовки картин досить клопіткий, адже сировину спочатку треба розрізати на частини, тоді варити і лише потім робити основу для майбутніх картин. Соломка стає придатна для того, щоб її розщеплювати за допомогою праски на смужки.

  Найбільше майстрові до душі історична тематика, особливо період Київської Русі. Художні образи шукає у «Повісті минулих літ» та Біблії. На виготовлення однією картини витрачає півтора-два роки.

  Також, подив та захоплення викликають його об’ємно-панорамні квіткові композиції з птахами. Якщо уважно придивитись, то видно, що у кожній роботі деталі настільки маленькі, що навіть скальпелем їх не завжди можна взяти. Тому, як пояснює Микола Іванович, часто доводиться використовувати звичайний медичний шприц. Приміром у картині «Давній сон» близько 12 тисяч дрібних фрагментів. Кожну соломинку треба було взяти та приклеїти. Щоб деталь лягла на своє місце, з нею потрібно зробити 5-7 технологічних операцій. Така робота потребує терпіння та наполегливості.

  Роботи Миколи Івановича експонувалися на обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках і фестивалях народної творчості.  Композиціями з української соломи захоплювались у Греції, Італії, Іспанії, США, Лівії, Німеччині, Болгарії.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 29/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework