Секретар ради з Житомирщини побувала у Страсбурзі на Світовому Форумі за демократію.

  «Чи є демократія під загрозою в інформаційній ері?».

   Такою була тема VIII Всесвітнього форуму за демократію, - повідомили у Житомирському регіональному відділенні Асоціації міст України.

  Організаторами заходу стали Рада Європи (Рада Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні») у партнерстві з керівництвом міста Страсбург, Великого східного регіону, радою департаменту Нижній Рейн та французьким урядом.

  Житомирщину на цьому форумі представляла Наталія Любиченко, секретар Білокоровицької сільської ради. На захід її делегували, як представницю житомирського самоврядування та представника громади-члена Асоціації міст України у Житомирській області.

  Організатори заходу наголошують на серйозності обраної для форуму теми. «Інформація різко змінюється. Традиційні засоби масової інформації постійного доповнюються, конкурують із веб-сайтами, блогами і соціальними мережами і часто перебувають у тіні. Ці нові джерела інформації дозволяють мільйонам людей обмінюватися інформацією одним клацанням миші, без будь-яких фільтрів і без будь-якого контролю», – переконані організатори заходу.

  Нагадаємо, що Всесвітній форум за демократію проходить щорічно. Він сприяє розвитку демократичних інновацій і шукає рішення складних проблем, із якими стикаються демократії сьогодні.

  Н.Любиченко, секретар Білокоровицької сільської ради:

  Децентралізація стала ключовим напрямком для розвитку демократії не тільки в Україні та Європі, а й в усьому світі. Постало багато викликів, наприклад, майбутнє засобів масової інформації, регулювання та демонополізація електронних засобів інформування, розвиток місцевих демократій, децентралізовані форми управління, «надзвичайні форми» демократичного конституціоналізму і багато інших.

  З метою об’єднання зусиль міжнародної громади у вирішенні таких викликів Європейський Союз скликав Світовий Форум за демократію, який проходиву Франції, а саме у Страсбурзі з 6-8 листопада. Його тема – «Чи є демократія під загрозою в інформаційній ері?» На форум були запрошені представники провідних інформаційних каналів світу, аналітичні інституції,  представники місцевих громад та громадських об’єднань.

   Від України були запрошені учасники Асоціації міст України від Волинської, Київської та Житомирської області, а саме, Білокоровицька ОТГ.  

  Перед початком форуму мали можливість поспілкуватися з представниками Ради Європи та обговорити питання децентралізації. У ході розмови відчувалося розуміння та співпереживання тієї ситуації, яка відбувається на нашій території стосовно її цілісності.

  Форум же проходив у будівлі Ради Європи – храмі демократії у  вигляді панельних дискусій на такі теми як: «Час для фактів», «Демократія гине в темряві: чи маємо ми всю необхідну інформацію?», «Повернення довіри до ЗМІ», «Інформація і технології: друзі чи вороги?», також мали можливість взяли участь в роботі лабораторних груп, в спеціалізованих та загальних дискусіях.

  Виступаючі політики, науковці, урядовці, які представляли певні регіони, міста, муніципалітети країн світу наголошували, що демократія – це в першу чергу верховенство права, яке дає кожній людині без винятку мати право на вибір, а вибір має будуватися на принципах.

  То ж зважаючи на  той факт, що на даний час інформаційний простір настільки насичений, що може нести загрозу демократії, так як все частіше в ЗМІ і соціальних мережах з’являються фейкові новини, негативний контент, фальшива інформація, дезінформація, яка поляризується в інформаційному просторі. В даному випадку потрібно мати баланс розуміння інформації, на основі демократичних умов, таких як: виховний процес та освідченість.
  Для того, щоб не потерпіти від вищеперерахованого негативного контенту потрібно бути свідомими, ставити пріоритети та мати інструменти для боротьби з фальшивою інформацією. Саме тому, виступаючі форуму наголошують, що потрібно переходити від простого поняття інформації до більш складного поняття усвідомленості інформації. В свою чергу провівши дослідження в сфері того, як соціальні мережі впливають на ту чи іншу сферу суспільства було виявлено, що в політичній діяльності можливості соціальних мереж та ЗМІ сприймаються позитивно, адже це як інструмент підсилення висвітлення діяльності та інформованості громадян. От  найбільше хвилювання впливу соціальних мереж виявлено саме на молодь, але тут знову ж таки дослідження показало, що молодь вважає, що саме через даний інструмент вони можуть бути почуті, бути помітні. Для того щоб захистити молоде покоління від дезінформації соціального контенту, заклик робився на те, щоб прививати демократичні цінності виховання в сім’ї.

  Важливо також мати баланс для розуміння інформації. Так як, на даний час існують школи створення, розповсюдження та впливу фейків в інформаційному просторі. Але чи несе це загрозу?Все залежить від кожного персонально, тому що будь-яку новину можна перевірити опираючись на джерела важливо тільки мати усвідомленість інформації.

  Все ж таки, зважаючи на питання важливості демократичних процесів, саме інформація має підсилювати, а не підривати демократію. Штучний інтелект має служити на благо суспільства.

  Щодо вражень від міста Страсбург, тут варто зазначити, що це дійсно фантастичне місто в Франціїз стародавньою архітектурою. Відчувалася приємна атмосфера та вражало те, що місцеві люди привітно ставилися до нас чужинців і жодного разу ніхто не відмовив в допомозі, адже французької ми не знали, а спілкувалися англійською, але ж і не всі французи говорять англійською. І тут душу гріласаме їх людяність, коли жестами, наприклад, нам показували шлях, чи методом жестикулювання ми намагалися пояснити, що хочемо купити. Також нам випала честь потрапити на джаз-бенд в собор Св. Паула, враження просто фантастичні як від виконавців, так і від величної будівлі. Саме цікаво, що представлення було на 20.30 вечора, мабуть це логічно, що людина після роботи може мати змогу спокійно духовно окультуритися.

  Поїздка залишила мега фантастичні враження та емоції. Щиро дякую за таку можливість та довіру Білокоровицькому сільському голові Сергію Коцурута Асоціації міст України.

kk18111952 2

kk18111952 3

kk18111952 4

Новини Житомира

       
 

Последнее изменение Понедельник, 18/11/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework