На Житомирщині не вистачає донорської крові

  УЖитомирській області мінімальні запаси другої групи крові та концентрату тромбоцитів. Про це Суспільному розповів директор обласного Центру крові Анатолій Чугрієв.

 

  Зазвичай, у понеділок зранку усі донорські крісла зайняті, - розповів керівник обласного Центру крові Анатолій Чугрієв. У понеділок, 24-го лютого, до 12-тої години прийшов один донор Володимир Романець.

  Володимир Романець: "Я почав здавати кров з 2001-го року, коли був військовослужбовцем. На даний момент я військовий пенсіонер і продовжую здавати кров. Я вважаю, що людське життя – найцінніше".kd26022004 2

  Напередодні представники адміністрації обласного центру крові розіслало СМС-повідомлення та розмістило запрошення у соцмережах постійним та потенційним донорам, аби ті прийшли здавати кров

  Анатолій Чугрієв: "У нас ситуація, коли не вистачає крові другої групи. Вночі забрали на Коростень, бо там кровотеча. Обласна лікарня взяла теж і утворився дисбаланс. Сьогодні у нас є обладнання, яке заготовляє тромбоцити і для дорослих і дитячої обласної лікарні, але немає донорів".

  Також Анатолій Чугрієв сказав, що у банку крові обмаль концентрату тромбоцитів.

  Анатолій Чугрієв: "Головна причина – відсутність програми, яка б могла донести до кожної людини, що донорство- соціальна необхідність. Завтра це може стосуватися кожного з нас, але ніхто не встигне заготувати кров, яка потрібна".

  За словами керівника лікарняним банком крові обласної лікарні імені Гербачевського Віталія Хоменка, на сьогодні банк крові працює в штатному режимі. "Зберігаємо еритроцити. Є невеликий запас альбуміну, є холодильник для зберігання свіжозамороженої плазми. У нас працює кардіохірургічне відділення, об’ємні втручання проводяться у відділеннях хірургії, судинної хірургії. Коли велика заявка, її ми забезпечити не можемо. Достатньої кількості немає", - сказав Віталій Хоменко.

  Анатолій Чугрієв: "Донори, які здають регулярно, а це постійні групи, вони мають отримати додаткові гроші на посилене харчування. Ми формуємо дві групи донорів: донори плазми будуть отримувати 200 гривень за одну донацію додатково. І донори тромбоцитів, які будуть отримувати 300 гривень додатково. Формування таких груп планується з 1-го березня цього року".

 Автор сюжету Леонід Харшан

Камера Олександр Данилюк

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework