Замок в селі на Житомирщині

  В селі Нехворощ Андрушівського району Житомирської області був замок. На місці замку було давньоруське городище, яке знищили монголо-татари.

 

  "В польсько-литовську добу містечко мало укріплення. Село знаходиться у 40 кілометрах на південний схід від Житомира, у декількох кілометрах від районного центру — міста Андрушівки.

  В ХVI столітті поселення було містечком із замком. Замок займав підвищення, довкола якого була рівнина. Зараз цей пагорб над рікою Пустохою знаходиться в центрі сучасного села, зараз на ньому є церква. Земляні укріплення збереглися. Розміри замку – 40 на 70 метрів.

  Ян Лешек Адамчик у книзі “Постійні укріплення на польському прикордонні з другої половини ХV до кінця XVII століття” про укріплення замку та містечка повідомляє, село, яке було на місці містечка, було знищено XV століття татарами. На місці цього села було споруджено дерев’яний замок та міські укріплення. В люстрації 1616 року говориться, що у містечку є замок значного розміру. В люстраці 1622 року говориться, що міські та замкові укріплення були в поганому стані. Містечко і замок були знищені під час польсько-козацьких воєн, однак після настання миру були відбудовані. Згідно з люстрацією 1765 року замок був оточений дубовим частоколом, довкола якого був рів.

  Володимир Антонович в “Археологічній карті Волинської губернії” про Нехворощ писав, що поблизу церкви є великий курган на території садиби. Церква стоїть на стародавньому городищі.

  У книзі житомирського краєзнавця Г. Мокрицького “Цікава Житомирщина” вказано, що в селі Нехворощ є городище ХІІ – ХІІІ століть, воно є пам’яткою археології", - йдеться в дописі.

 Фейсбук-спільнота "Андрушівка Сьогоднішній"

за матеріалами сайту zamky.com.ua

Новини Житомира

   

Последнее изменение Понедельник, 16/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework