×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі видали пам’ятки для сімей військовослужбовців, які повернулися із зони АТО

Днями у Житомирі за участі викладачів ЖДУ імені Івана Франка вийшло друком видання «Повернення з зони бойових дій. Пам’ятка для сімей військовослужбовців, які повернулися із зони АТО».

Ідея створення пам’ятки з’явилася ще наприкінці літа, коли викладачі кафедри соціальної та практичної психології ЖДУ імені Івана Франка Вікторія Горбунова та Віталій Климчук почали працювати з пораненими військовослужбовцями із зони АТО у Житомирському військовому шпиталі, - повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка.

Через певний час вони започаткували зібрання для волонтерів та психологів, які працювали з пораненими, під час яких обговорювалися особливості психологічної роботи з учасниками АТО. Під час одного з таких зібрань відбулася зустріч ще одного викладача кафедри соціальної та практичної психології ЖДУ Тетяни Майстренко з волонтером і психологом Оленою Масик. Оскільки в Україні слабо представлений напрям роботи з військовослужбовцями, які повернулися із зони бойових дій, психологи поставили перед собою завдання створити пам’ятку, яка б допомогла подолати труднощі, які можуть з’явитися після повернення учасника бойових дій додому.

Найперше треба було вивчити іноземний досвід з цього питання. За цю роботу взялася Олена Масик, яка вільно володіє англійською мовою. На сайті однієї американської організації, яка займається наданням психологічної допомоги американським військовим, вона знайшла пам’ятку, у якій було наведено поради сім’ям військовослужбовців. Матеріал був надзвичайно інформативним. Крім того, містив покликання на сайти організації, які займаються подібними проблемами. Відтак, Олена Масик зробила переклад знайдених матеріалів.

У пам’ятці «Повернення з зони бойових дій» міститься опис досвіду учасників бойових дій, типових реакцій військового на травму; рекомендації, як підготуватися до повернення військового додому, як подолати стрес; наведено ситуації, коли потрібно звертатися за психологічною допомогою; описано посттравматичний стресовий розлад, як члени сім’ї військового можуть допомогти собі, а також подано перелік соціальних служб м.Житомира та області, до яких можна звернутися. Електронний варіант пам’ятки розміщений фейсбук-сторінці Української асоціації психологів-волонтерів у Житомирській області https://www.facebook.com/groups/369634753188804/.

Друковані екземпляри «Пам’ятка для сімей військовослужбовців, які повернулися із зони АТО» були передані до 95-ої окремої аеромобільної бригади (м. Житомир), 30-ої окремої гвардійської механізованої бригади м.Новоград-Волинський, Управління МВС України в Житомирській області, Управління ДСНС України у Житомирській області, поширені на методичних зборах психологів міста та області. До того ж екземпляри пам’ятки були розповсюджені серед знайомих військовослужбовців, які повернулися зі Сходу України. В першу чергу брошури отримали вихідці з сільської місцевості. Передали надзвичайно актуальне сьогодні видання й до Івано-Франківська, Києва та Кіровограда.

n 0502152812

Інформаційне агентство "Всі Новини"

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework