×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У лютому знову подорожчають овочі та м'ясо, проте експерти передбачають зниження ціни на яйця та молоко

За підсумками минулого року, продукти на Житомирщині подорожчали на чверть. Проте рік, що тільки-но стартував, змусить українців ще не раз переглядати свій харчовий раціон у пошуках продуктів, на яких можна зекономити.

Експерти кажуть, що більшість харчів дорожчатимуть і надалі.

Цілком прогнозовано, що так званий "борщовий набір" для українських господинь зросте у ціні на кілька гривень. Взагалі капуста, буряк, морква, картопля почали додавати у ціні ще в січні. Якщо у листопаді на житомирських ринках капусту можна було придбати за 2,5 грн/кг, картоплю та моркву - за 3 грн, цибулю - за 2,8 грн, буряк - за 3,5 грн/кг, то вже в січні вони додали у ціні як мінімум 50 коп. Причому капуста подорожчала найбільше (на 1,5-2 грн), - кажуть, надлишки її на складах вже закінчилися, тому ціна почала зростати.

"У січні ми рідше ходили на базар через свята, - розповідає господиня з Андрушівського району. - Тому ціни на городину і виросли. Думаю, будуть вони зростати і далі, можливо, аж до березня, тут все залежить від того, скільки овочів запасли для продажу. Цьогоріч урожай був непоганий. Тому, мабуть, десь у середині весни люди почнуть активно розпродавати старі запаси, і лише тоді ціна на овочі, можливо, впаде".

А от ті овочі, які виросли у теплицях, свого цінового піку досягли напередодні та у пік новорічних свят, коли господині активно готували новорічні меню, до яких хотілося включити свіжий огірок чи помідор.

Після свят попит на них стрімко впав і впали ціни - одразу гривень на 5. Далі вони будуть трохи дорожчати - і через курс долара, і через зростання витрат на обслуговування теплиць.

Хоча за підсумками року в області борошна виготовлено майже на 40% більше, ніж попереднього року, ціна на нього впродовж останніх місяців виросла. Але буде зростати вона і надалі, як мінімум ще на 10% - через підвищення цін на пшеницю. Круп Житомирщина у році, що минув, виготовила майже на 20% менше, ніж у 2013 році. Натомість крупи після січневого подорожчання (згадайте, як додали в ціні гречка, манка, рис) можуть навіть подешевшати.

У грудні-січні молочні продукти подорожчали на 10-15%. Це багато. Тим паче, що молока область виробила минулоріч майже на 40% більше, ніж попереднього року. Та й експорт цього продукту з України, як відомо, через бойові дії на Сході країни дуже скоротився. Це означає, що пропозиція перевищує попит. Тому в лютому аналітики прогнозують замороження ціни (сезон зменшення надоїв). А ось на початку весни ціни на молочні продукти можуть навіть знизитися. "З потеплінням пропозиція молока зросте на третину, і у нас знову буде продукції більше, ніж потрібно. Ймовірність того, що відновляться постачання молочки в Росію, невелика. По експорту в ЄС теж жодної конкретики", - пояснюють у Союзі молочних підприємств України.

Соняшникова олія, яка сьогодні вже коштує близько 22 грн за пляшку, може вирости в ціні через подорожчання насіння. Крім того, депутати хочуть скасувати 10% вивізне мито на соняшник, що може призвести до того, що виробникам стане вигідніше експортувати насіння, а не масло, і невеликі олійні заводи можуть зупинитися.

Щодо цукру. Попри всі намагання відродити цукрову галузь Житомирщини відродження її відбувається з перемінним успіхом. Скажімо, минулого року надходження цукрових буряків на переробні підприємства області становило лише трохи більше 60% до 2013 року. А ще зростає собівартість виробництва цукру. Тож його подорожчання мінімум на 10% виробники вважають цілком виправданим. Хоча ціни формуються не на обласному рівні, а в країні в цілому реєструється перевиробництво цукру, тож чи відбудеться його подорожчання, спрогнозувати важко.

За січень яйця не подешевшали, а в кінці місяця навіть накинули 1-2 грн. Приблизно в такому діапазоні (15-16 грн за десяток) ціни і мають утримуватися, прогнозують експерти в цій галузі.

Фрукти в цьому році дорожчали весь січень, деякі подвоїли ціну (наприклад, виноград). Та й не дивно, фрукти ж маємо заморські, доларозалежні. Отже, чекати їх здешевлення не варто. Подешевшати можуть тільки яблука. Ймовірно, це у зв'язку з перенасиченням польського ринку яблуками, які призначалися для експорту в Росію, бо вони швидше за все значною мірою підуть до нас.

Рекорду свого здорожчання м'ясо досягло у січні. Але в лютому вона може ще на кілька гривень вирости. "Це стосується яловичини та птиці, оскільки поголів'я сильно зменшилося. Подорожчання могло б бути і більшим, але є побоювання, що тоді м'ясо взагалі купувати перестануть. Ціни ж на свинину швидше за все не зміняться.

А ось риба подорожчає, згідно з прогнозами, на 5-10%. Бо вона також валютозалежна. "У січні кілограм хека, оселедця, скумбрії вже накинув до 10 грн. Ще більше подорожчала червона риба. Тенденція продовжиться, оскільки імпортери включають у ціну свої ризики", - говорять у рибному відділі магазину.

За матеріалами «Єхо»

житомир базар

Інформаційне агентство "Всі Новини"

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework