×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Журналіст Олександр Ніколайчук: «Сьогодні рівень обороту бурштину в Олевському районі оцінюється в майже 200 млн. грн. щонеділі»

Швидке впровадження легального видобутку і реалізації бурштину в Україні дасть змогу збільшити доходи державного і місцевих бюджетів, убезпечити діяльність копачів, а також виведе видобуток цього каменю з-під контролю кримінальних угруповань.

Про це 6 лютого у Києві на прес-конференції в УНІАН говорили автори законопроекту про легалізацію видобутку бурштину, який був зареєстрований у Верховній Раді 26 грудня 2014 року.

За словами автора документа, народного депутата України Борислава Розенблата, в разі ухвалення цього законопроекту населення матиме можливість видобувати бурштин у Житомирській, Рівненській і Волинській областях на законних підставах, сплачуючи державі податки, а не віддавати частину доходів кримінальним групам.

«Законопроект передбачає створення комунального підприємства на обласному рівні, яке матиме можливість володіти власними ділянками або брати їх в оренду», - додав Розенблат.

Він уточнив, що таке комунальне підприємство, маючи всі необхідні документи і ліцензії на невеликі родовища, передаватиме організованим старательським артілям можливість видобувати бурштин. При цьому комунальне підприємство стежитиме за забезпеченням мінімалізації впливу видобутку бурштину на екологію регіону, за безпекою робіт і контролюватиме, щоб весь обсяг видобутих каменів реалізовувався не через чорний ринок, а офіційно - через біржу.

Громадський активіст, журналіст Олександр Ніколайчук навів суми обороту при незаконному видобутку бурштину на прикладі Олевського району Житомирської області. «За інформацією місцевих скупників, лише протягом вересня-жовтня 2014 року у населення було скуплено бурштину на 700 млн. грн. Сьогодні рівень обороту бурштину оцінюється в майже 200 млн. грн щонеділі», - сказав журналіст, зазначивши, що бюджет цього району на 87% дотаційний і становить 205 млн. грн.

За словами Ніколайчука, всі видобувачі бурштину змушені працювати в небезпечних для життя умовах, а також платити частину доходів бандитським угрупованням, які часто спільно з силовими органами контролюють ділянки, де видобувається коштовний камінь.

У свою чергу депутат, представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик повідомив, що в даному законопроекті йдеться про непромислове видобування бурштину, і він може мати деякі недоліки, проте навіть це дасть змоги посилити контроль держави за видобутком цінного каменю.

n 1002152910

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework