×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі громадськість виступає проти приватизації Обласного центру крові

«Центр протидії корупції» та ВМГО «Асоціація молодих донорів України» звернулися з відкритим листом

l 02091513до голови Обласної ради Житомира із закликом не голосувати за проект постанови, що дозволить приватизувати «Житомирський обласний центр крові».

10 вересня заплановане голосування в Житомирській обласній раді щодо припинення комунальної установи «Житомирський обласний центр крові». Відповідно до цього проекту, «Житомирський обласний центр крові» пропонують перетворити на підприємство, яке займатиметься комерційною діяльністю.

«Фактично це означає, що відтепер донорство крові та її переробка стане бізнесом, на якому зароблятимуть гроші, - стверджує Іра Славінська, президент ВМГО «Асоціація молодих донорів України – цього не можна допустити в той час, коли у країні війна і ми з ніг збиваємося, щоб знайти донорів для солдат, дітей, не кажучи вже про дорослих. Систему потрібно реформувати, а не відавати бізнесу».

Слід відзначити, що нещодавно компанія «Біофарма» заявила про свою готовність інвестувати 40 млн. гривень в «Житомирський обласний центр крові». У разі підтримки проекту та зміни організаційної форми комунального закладу, компанія «Біофарма» отримає можливість мати долю власності в цьому комунальному підприємстві.

«При зміні організаійної форми закладу та перетворення його на підприємство, його стане набагато легше приватизувати, - стверджує Устінова Олександра, член правліня «Центр протидії корупції». – Ми вже маємо приклади приватизації «Сумського обласного центру крові», після чого вся область тепер залежна від однєї компанії монополіста. Ми не виступаємо проти приватизації, але не тоді, коли вона проходить під одну компанію монополіста, без будь-якого конкурсу».

За схожою схемою свого часу компанією «Біофарма» був приватизований і «Сумський обласний центр крові». ТОВ «Сумський обласний центр служби крові», що, за даними Єдиного державного реєстру, на 75% належить ПАТ «Біофарма».

Слід відзначити, що правоохоронними органами в Сумській області зафіксовано факти забору ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» крові для потреб антитерористичної операції. Тим не менше, в ході первинної перевірки прокуратурою Сумської області було встановлено, що в Сумському госпіталі важко поранені учасники АТО, для яких збиралася кров, відсутні, а до інших регіонів України зібрана таким чином кров не надходила. Безоплатно кров даним центром крові не надається.

Громадські активісти в своєму зверненні наголошують на тому, що на сьогодні у Верховній Раді України створена група з розробки законопроекту "Про національну систему службу крові". «У зв’язку з цим, вважаємо недоцільним та тривожними наміри Житомирської обласної ради започаткувати «процес перетворення» комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» на підприємство та просимо відкласти розгляд проекту рішення «Про припинення комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» шляхом перетворення» до завершення роботи над проектом закону», - йдеться в листі активістів.

Последнее изменение Пятница, 04/09/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework