Збережені артефакти в Поліському заповіднику на Житомирщині. ВІДЕО

  На півночі України розташований унікальний природний Поліський заповідник. Він був заснований  у  1968 році у межах Овруцького та Олевського районів Житомирської області.

   Ці землі сформувалися під час останнього льодовикового періоду, який згладив долини на всій цій території. Площа заповідника становить понад 20 тисяч гектарів, а його протяжність - 27 кілометрів і велику його частину займають болота. Саме про заповідник на Житомирщині і йтиме мова в новому відео, опублікованому на каналі в Ютуб проекту ESCAPE, котрий ініціювали житомиряни. 

  Природоохоронний об’єкт розташований відразу у трьох долинах річок: Уборті, Болотниці та Перги, які впадають у Прип’ять. Таке поєднання річок, боліт і заплавних лук утворює місцевість, у якій збереглися багато видів тварин, птахів і рослин. Поліський заповідник має великий досвід еколого-просвітницької роботи, яка сприяє розвитку екологічної культури.

  На території заповідника діє музей “Древлянське село”, архітектурні об’єкти якого розміщені в селі Селезівка. Тут можна дізнатися про господарську діяльність, промисли, релігійні вірування, свята прадавніх поліських племен.  Тут розміщені центральна садиба заповідника,  музей каміння, водяний млин, відновлене язичницьке Святилище, землянка, зимовий курінь, музей «Сільська садиба».

  Один із об’єктів - відновлена зрубна хата з піччю-камінкою та посвітом -архаїчним пристосуванням для освітлення кімнати. Ця хата була побудована найімовірніше у 20-30-их роках і перенесена з одного з хуторів після Другої світової війни, адже під час війни село було спалене.

  Її  власниця, баба Серафіма була партизанкою. В хаті проживали одразу три родини,  - чоловіків було мало, а роботи по відновленню колгоспів багато, нового житла довго не будували.

  Зрубний будинок непогано тримає тепло. Велика кімната опалювалася за допомогою печі, але тепла не вистачало, тому діти і старі спали на печі. В хаті дерев'яна підлога, адже вона краще за глиняну зберігає тепло. Вздовж стінок стояли широкі лави, на яких не лише сиділи, а й спали. На храмові або так звані “престольні” свята з’їжджалося дуже багато гостей. Найбільш поважні гості спали на лавах, гості рангом нижче спали на підлозі на соломі. В такій хатині могли ночувати до 40 людей.

  В хаті було підпілля, в якому зберігали продукти харчування. Але часом за потребою там також переховували хлопців, щоб їх не забрали до війська. Вони стрибали у підпілля, підкопували там і тікали.

  Збережена поліська хата є чудовим взірцем побудови та оздоблення житла того часу. Це дає можливість ознайомитися з предметами побуту та культури, що дуже важливо для знання та збереження традицій.

Джерело: Project ESCAPE

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework