Житомирянам на замітку: Українська резиденція Діда Мороза

Буча – це невелике містечко в передмісті Києва.

Отримавши за останнє десятиліття помітного розвитку, сьогодні БУЧА швидше нагадує один зі спальних районів столиці, ніж провінційний населений пункт, а інфраструктура і чисте повітря все частіше змушують людей в пошуках житла зупиняти вибір саме на цьому невеликому затишному місті, а не на галасливому мегаполісі.

Назва і розташування

Назву місту дала однойменна місцева річка. Зараз вона спокійна, а в давнину навпаки, піднімала бучу – так називали корінну воду, яка навесні, під час танення льоду, піднімалася вище звичайного рівня.

Буча розташована в лісовій зоні в 25 кілометрах від Києва, хоча якщо подивитися по карті, то межі міст поділяють близько 3-х кілометрів. Зі столицею її з’єднує хороша дорога, капітально відремонтована до Євро-2012. Місто оточує кілька інших населених пунктів – Ірпінь, Ворзель, Гостомель, Горенка і Пуща Водиця.

Історія

На березі річки Буча розташовувалося село Яблунька, що належало польському шляхтичу. У 1630 році по відношенню до села вперше зустрічається назва Буча. Пізніше воно переходило у володіння від одного поміщика до іншого. У другій половині XIX століття поміщик Сагатовский побудував тут цегельний завод, продукція якого славилася навіть закордоном. В ту епоху також був побудований крохмале-патоковий завод, що функціонує донині.

Історія селища Буча почалася в 1898 році, коли було побудовано невелику однойменну залізничну станцію. Буча розраслася, і завдяки мальовничій місцевості і змішаним лісам за кілька років стала популярною дачною місцевістю. До слова, тут були дачі Михайла Булгакова, Левка Ревуцького, Євгена Патона та інших знаменитих киян. У місті жив відомий лікар Вітольд Камінський. Бучанські пейзажі надихали художника Миколу Мурашка.

У 2001 році селище відзначило своє 100-річчя, тоді затвердили його герб і прапор. У 2007 році Бучі присвоєно статус міста. Сьогодні його населення перевищує 40 тисяч чоловік.

Пам’ятки і релігія

Серед цікавих архітектурних об’єктів інтерес представляють кілька збережених дореволюційних будівель. Наприклад, будівля Бучанського вокзалу 1901 року – нині головна архітектурна пам’ятка міста; дача Штамма, побудована на початку 1900-х років в стилі лицарського замку, правда, нині занедбана.

У місті встановлено кілька пам’ятників, серед них, Тарасу Шевченку, Михайлу Булгакову, меморіали загиблим у Другій Світовій війні, воїнам-афганцям і чорнобильцям.

У Бучі діє 4 православних храми. Завершується будівництво найбільшої міської церкви на честь апостола Андрія Первозванного. Згідно проекту, висота собору становить 43 метри.

Відпочинок та оздоровлення

В мальовничій курортній зоні на території колишнього маєтку промисловця Терещенко працює табір «Джерело» для дітей від 7 до 16 років. Повітря в цьому місці чисте і насичене хвойним ароматом. Сосновий і листяний ліс, квітково-трав’янисті поля, озеро роблять це місце привабливим для дитячого відпочинку.

Крім того в Бучі цілий рік діє психоневрологічний санаторій-профілакторій «Дружба», для дітей 7-14 років.

Неподалік від дитячого табору і міського парку знаходиться екстрим-парк «Шалена білка» – гарне місце для активного дитячого та сімейного дозвілля.

Також в самому місті серед високих сосен знаходиться база відпочинку і навчальний центр Укрпошти «Зелена Буча», побудований в 2004 році.

Для любителів риболовлі свої послуги пропонує рибальське господарство “Бучанський”

Цікавий факт

У Бучі є резиденція Діда Мороза.

Последнее изменение Четверг, 20/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework