Історія Туліна: панський сад, мур, краєвиди зруйнованого маєтку в Житомирській області

  Наприкінці XVII століття Тулін належить родині Поляновських. Вони довго керують ним, керують навколишніми селами.

   З цієї лінії Поляновського останнім представником була мама Олександри Добровольської Марія з Поляновських Добровольських. На додаток до руїн колишнього укріпленого замку в 1904 році, зусилля і зусилля Добровольського базуються на новому будинку, виконаному в неоготичному стилі. Він був побудований з жовтого каменю і покритий зеленню. З аркадних вікон відкривався прекрасний вид на річку Гуйва, На ній були кам'яні балкони, що підтримувалися колонами. Бібліотека Туліна була "дуже багата і велика в старих багатих творах".

  6 листопада 1917 року в Росії вибухнула революція. Вже після двох місяців більшовицькі форпости нового порядку дійшли до Волині.

  Добровольські, упереджені українцями, правителями Тулінського маєтку, вирішують втекти від піднесення, контрольованого більшовиками, хвилею розкрадання польської власності.

  Політичний журнал «Глос», опублікований у Варшаві, опублікований 25 січня 1918 року, стаття під назвою «Погроми більшовицьких польських маєтків». У тексті написано: З Волині вони повідомляють: У земельному маєтку Олександра Добровольського, Тулін став минулим натовпу солдатів і селян. Фолварк розграбував. Садиба покинута. Розбиті меблі, портрети польських королів знищені. Під час погрому нападники тримали під ключем керуючого та економіста. Рублене ліс. Тулін був властивістю, розробленою у всіх відношеннях. Руїни сьогодні.

  У 1918 році Добровольські влаштувалися, як і велика група польських киян, у Бидгощі в міжвоєнний період називали "Маленький Київ".

  14 листопада 2018 року до Луківської школи Житомирського району завітав Марцін Добровольський - правнук пана Яна Добровольського, який проживав у селі Лука в приміщенні теперішньої школи. Разом з Марціном Добровольським до школи завітала історик з Варшави Марта Червінець-Івасик, яка допомагає полякам розшукувати своїх предків в Україні.

  Окрім Луки,нащадок шляхетного роду пан Марцін Добровольський відвідав сусідній Ліщин,де був маєток Олександра Добровольського(Тулин),місцеву церкву(колишній костел) та католицьке кладовище,на якому знаходиться родове поховання Добровольських.

  Правнук Яна Добровольського Марцін побудував в Польщі дві вілли-готелі та назвав їх іменами садиб своїх дідів:Лука та Тулин. Тулін - молодший брат Лукі.

  Перші гості мешкали в ній навесні 2008 року. Назва будинку також відноситься до історії Туліна поблизу Житомира . Особливості, які поєднують обидва будинки, подібні в стилі дизайну інтер'єру і використання подібного рішення в поділі кімнат для загального користування гостей.210419012 2

Світлана Бібліотекар с. Ліщин

за матеріалами спільноти "Ліщинське земляцтво "Отчий поріг", Фейсбук

Світлана Бібліотекар с. Ліщин

Новини Житомира

    

Последнее изменение Понедельник, 22/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework