×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Житомир – перлина Полісся і гордість України

Житомир по праву називають перлиною Полісся. Це одне з найдавніших міст Київської Русі. Сьогодні воно, як і в давні часи, розташовується на трьох крутих пагорбах в центрі сучасної України.

i 09111517 1Особливого і неповторного природного колориту сучасному місту надає тонка грань переходу лісостепу в Полісся. До того ж, наявність в регіоні відразу декількох природних водних артерій (річки Тетерів, Кам'янка Лісова, Кам'янка Польова, Ярошенка, Путятинка), у спекотні дні привертають до себе туристів з багатьох куточків України.

Втім, потоку туристів сприяє і одна з центральних транспортних розв'язок в Україні. Не дивно, адже ще з давніх часів Житомир був складником історичного Брест-Литовського шляху, що пролягав з Києва на Захід. Сьогодні – це траса європейського значення Київ-Варшава. Через Житомирську область проходить і безліч інших доріг, що з'єднують різні куточки України, ближнього і далекого зарубіжжя.

i 09111517 2

Таємниця походження назви

Цікаво, що на відміну від дати заснування Житомира (884 рік) історики досі не можуть однозначно визначитися з походженням назви міста. Так, серед найбільш вірогідних, екскурсоводи озвучують наступні версії: на момент заснування міста, дану територію населяло одне зі слов'янських племен – Житичі, а їх основним заняттям було вирощування жита. За іншою версією, для назви нового міста було використано ім'я одного з дружинників князів Аскольда і Діра, який заснував серед лісів на скелі дерев'яну фортецю, що і стала початком будівництва нового міста.

Але це все здогадки та припущення істориків. Як же було насправді, залишиться таємницею.

Люди – особлива гордість Житомирщини

Не дивлячись на те, що населення Житомира становить не більше 310 тисяч чоловік, місто лідирує, як в економічній, так і науково-культурній галузях України, а багато відомих житомиряни увійшли у світову історію. Це вчені, письменники, композитори: поет і перекладач Борис Тен, археолог Сергій Гамченко, письменник Володимир Короленко, Державний діяч УНР, публіцист і теоретик українського націоналізму Микола Сциборський, поет, археолог і державний діяч Олег Ольжич (Олег Кандиба), композитор і диригент Борис Лятошинський та багато інших.

Ще Житомирщина відома тим, що тут навчався грати на струнних музичних інструментах Фредерік Шопен. Він брав уроки у бердичівського професора Живного. До речі, про Бердичів – саме в цьому місті, в костьолі Святої Варвари, вінчався всесвітньо відомий письменник Оноре де Бальзак з графинею Евеліною Ганською.

Підкорювач космосу

Особливе місце у списку відомих житомирян, звичайно ж, зайняв видатний конструктор космічної техніки Сергій Корольов. Майбутнього вченого авіація і авіабудування захопили з самого дитинства. І пройшовши найважчі життєві випробування – сім років жорстоких тортур в ГУЛАГу –  не зламали його і не змусили змінити свою мрію.

i 09111517 4

Після звільнення з концтабору, Корольов очолив ракетну програму СРСР. І саме під його керівництвом був здійснений перший у світі запуск міжконтинентальної балістичної ракети, а також першого штучного супутника Землі. Але по-справжньому мрія Корольова здійснилася тільки тоді, коли перша людина відправилася в космос. Тому не дивно, що єдиний музей космонавтики в Україні (ім. С. Корольова) знаходиться саме в Житомирі. Тут, серед постійної експозиції, можна побачити справжнісінькі космічні апарати і скафандри. Але найціннішим експонатом є капсула з ґрунтом Місяця, подарована NASA.

i 09111517 6

Житомирщина – володарка гранітних кар'єрів і каменоломень

Житомирщину називають «краєм гранітних кар'єрів» і «малим Уралом». У регіоні видобувають унікальні і рідкісні різновиди граніту і лабрадориту всіляких відтінків (червоний, сірий, зелений, коричневий, чорний, білий).

i 09111517 5

Необхідно відвідати!

Хоча б раз у житті в Житомирі варто побувати не тільки заради музеїв. Хоча навряд чи Ви десь ще знайдете, скажімо, Музей пожежної охорони.

Тим не менше, існують настільки цікаві місця Житомира, які обов'язково необхідно побачити. До того ж, багато з них є візитними картками міста. Наприклад, водонапірна башта, побудована в 1898 році в готичному стилі. Довгий час вона використовувалася за своїм прямим призначенням, але зараз це пам'ятка архітектури.

Ще одним символом міста прийнято вважати величний Преображенський собор, який був побудований ще в XIX столітті. А висота його веж сягає 53 метра!

i 09111517 3

Ще в Житомирі можна побачити «плоский будинком». Місцеві жителі його ще називають «будинком-химерою». Подібне диво архітектури є тільки в Одесі та Львові. Ще в середині XIX століття, коли будівлю починали зводити, вона повинна була бути кутовою. Архітектори дали будівельниками завдання: максимально використати наявну земельну ділянку. У результаті готовий будинок вийшов з незвично гострим кутом. І якщо дивитися на нього з певного ракурсу, здається, що у будинку є тільки одна фасадна стіна.

А ось для того, щоб насолодитися всією природною красою, одного дня, мабуть, катастрофічно мало. Тому, якщо є бажання побачити велич природи Житомирщини  – найкраще для цього місце Парк культури і відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Історичні факти свідчать, що засновником цього місця ще в XIX ст. був відомий місцевий меценат і вчений барон Де Шодуар. Сьогодні це рукотворне диво природи займає 36 гектарів і налічує близько ста різних дерев, чагарників, спеціально завезених сюди з усіх куточків нашої планети. Більша частина парку розташовується на мальовничих схилах берега річки Тетерів, а перед входом гостей зустрічає красивий каскад фонтанів. Найбільш емоційним місцем  є підвісний пішохідний міст через той же Тетерів, адже його довжина близько 350 метрів!

І все ж неможливо повною мірою оцінити всю красу і велич Житомира, не побувавши в ньому хоч раз. Правильно кажуть: краще один раз побачити, ніж сто разів почути!

i 09111517 8

Последнее изменение Вторник, 10/11/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework