Через пару років лісу на Поліссі не буде, й це – просто науковий факт!

Питання в іншому: його будуть красти чи він буде працювати на державу та громаду, наповнюючи бюджети місцевих громад.

На малюнку зображена коренева система звичайної сосни. Як ви думаєте, на якому малюнку зображена коренева система сосни, яка виросла на болоті?
Для тих, хто не в курсі, назва «Полісся» походить як від народного трактування кореня «ліс», так і від більш давнього балтського кореня «palios», що означав «заболочені луки» («pelkėtos pievos»).
Сосна на Поліссі, яка виросла на болоті, має специфічну поверхневу кореневу систему (на малюнку під номером 2). Сьогодні при зміні рівня ґрунтових вод відбувається висихання кореневої системи сосни. Зміна рівня ґрунтових вод – це наслідок радянської меліорації та глобальних кліматичних змін на нашій планеті.
Процес всихання сосни на Поліссі виявляється типово. Спочатку всихають окремі дерева, пізніше – всихають окремі групи дерев більш-менш віддалені на площі виділу, а на кінцевій стадії розвитку хвороби всихання охоплює значну частину дерева. Всихання має верхівковий характер і відбувається за такою схемою: верхня частина крони дерева спочатку рідіє, потім хвоя на верхівці дерева жовтіє, згодом пожовтіння або побуріння хвої охоплює більшу частину крони, причому хвоя не опадає, і врешті-решт дерево гине. Хвороба має гострий характер, і від появи початкових симптомів захворювання до повного всихання дерева минає один вегетаційний період.
Надзвичайно важливу роль у зменшенні негативних наслідків хвороби відіграють терміни проведення відповідних санітарних заходів. Чим коротший період від виявлення осередків захворювання до їх ліквідації, тим кращими є перспективи збереження насадження. Невчасно проведені санітарні рубки без урахування темпів поширення хвороби призводять також до значних економічних втрат.
Тому друзі ліс точно будуть на Поліссі рубати – це факт. Питання лише економічне – в його обліку та відповідальності лісокрадіїв!

 

Дмитро Кропачов

Последнее изменение Среда, 19/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework