Борщ все дорожчає

За кордоном часто рівень достатку визначають за тим, скільки біг-маків може придбати людина за свої доходи. У нас — власний неофіційний індекс рівня купівельної спроможності, причому, значно ефективніший з точки зору збереження стрункої фігури, — борщовий набір.

Все просто: беремо по кілограму картоплі, буряків, капусти, моркви і цибулі, визначаємо їх загальну вартість — оце й буде наш індекс.

Перейти від кілограмів до тої кількості кожного зі складників, яка потрібна на одну порцію, непросто: у кожної хазяйки — свій рецепт приготування борщу. В останні дні жовтня для житомирян, які отоварюються на найбільшому продовольчому ринку міста, вартість набору становила 23 грн. Найдешевша тут уже традиційно капуста — 3,50 грн. за кілограм. Далі йде картопля — 4,50 грн. А ціни буряків, моркви й цибулі крутяться довкола цифри в 5 грн.

А що було в таку ж пору п’ять років тому? Капуста коштувала в середньому 1,70 грн. За картоплю треба було викласти 2,50, за буряки й цибулю—по 2,90, а за моркву 3,60 грн. за кілограм. Разом виходить 13,6 грн.

Але той, хто придумав, ніби достатньо взяти ці п’ять компонентів, залити водою, зварити й посолити, був явно скупуватим. Багато хто, наприклад, не уявляє борщу без квасолі. Кілограм її коштує 72 гривні. Присмачити страву часником — це «вимете» з гаманця аж 82 грн. за кілограм!

Ще один нюанс. Автор борщового набору чомусь зробив його пісним. А справжній борщ вариться на бульйоні. Кілограм свинини коштує приблизно стільки, як і кілограм квасолі. Але є і за 60 грн., і навіть дешевше. А сало взагалі здивувало. Є по 20 грн. Це коли товщина жиру ледь більша за товщину шкірки. За 30 грн. сало трішки товще. А найдобірніше навіть дорожче за м’ясо—75 грн. П’ять років тому, в жовтні 2011-го, середньостатистична свинина коштувала 42, сало — 17 грн.

А куди краще йти за покупкою—на ринок чи в супермаркет? У магазині, що неподалік ринку, ціни — такі: картопля — 3,95, капуста—3,60, буряки—2,99, цибуля — 3,99—5,00. Різниця в цінах викликана, передусім, різницею в розмірі бурячків чи картоплин. Щоб борщ справді смакував, треба не забути про кріп та петрушку: у супермаркеті за пучок цих приправ візьмуть 7,50 — 8,00 грн.

На тих, кому до борщу захочеться яєчні, чекає не зовсім приємний сюрприз: за п’ять років яйця подорожчали з 6 до 23 і навіть до 26 гривень за десяток.

Щоб обід з борщем завершити десертом, наприклад, печеними чи свіжими яблуками, слід викласти ще певну суму з гаманця. В супермаркеті найпопулярніші українські фрукти коштують від 7.99 до 10.99 грн. за кілограм. На базарі можна десяток придбати за 15 грн.

 

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Пятница, 04/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework