У Житомирі обговорювали, як забезпечити дотримання дитячих прав в умовах децентралізації

Наша область стала пілотним майданчиком для вивчення цього питання.

Спеціальна консультаційна група протягом певного часу вивчала ситуацію у кожній з новостворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Житомирщини. Свої напрацювання консультанти представили на нараді, до участі в якій запросили представників усіх профільних служб та структурних підрозділів, що опікуються захистом прав дітей. Найперше фахівці відзначили, що на даному етапі повноваження виконавчих комітетів ОТГ з точки зору захисту прав дитини є не врегульованими ані на рівні закону, ні на рівні рішень Кабміну.

"Нині багато говориться про фінансову децентралізацію, однак практично нема мови про децентралізацію функціональну", – каже керівник секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Захист прав дітей – пріоритет держави" Верховної Ради України Людмила Волинець:

"Фінанси приходять на місця, але функції не виписані так, як це потрібно. Кожна об’єднана територіальна громада повинна мати повноваження органу опіки і піклування. Це виписано в законодавстві. Інше питання, що у зв'язку з тим, що об’єднані територіальні громади тепер не мають взаємного зв’язку з райдержадміністраціями, ми повинні тепер переглянути ці повноваження через призму прямої дії: що і як ти можеш робити".

На сьогодні громади все ще не мають єдиного підходу в організації роботи з захисту прав дітей. Саме тому уже зараз треба працювати над розробкою конкретних процедур з врегулювання цього питання, переконана Людмила Волинець:

"Для цього не треба змінювати закони. Для цього треба змінити одну Постанову Кабінету Міністрів – є така постанова, яка визначає порядок діяльності органів опіки і піклування. Ми повинні записати туди ОТГ, це перше, як той, хто діє; і прописати процедури хто, як і що робить для того, щоб будь-яка ситуація з дитиною могла бути вирішеною терміново. Бо це не "десь" і не "хтось". Це ситуація "зараз", яка потребує рішення".

У свою чергу, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута запевнив, що керівництво області більш ніж зацікавлене у вирішенні даного питання і готове сприяти у цьому. Додамо, що на території 10 сільських та селищних ОТГ, утворених в області, проживає майже 12 тисяч дітей.

Джерело: Житомирська Хвиля

Последнее изменение Четверг, 24/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework