×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Чи добудують лікарню в Чоповичах?

Реформування галузі медицини, яким хизуються можновладці на всіх рівнях сьогодні, може закінчитися соціальним вибухом. Адже вона несе поки лише скорочення, урізання й невдоволення.

Взяти хоча б закриття дільничних лікарень у деяких районах області. Нічого позитивного в такій реформі прості пацієнти не бачать і, схоже, миритися з цим не збираються, відстоюючи свої конституційні права на отримання високоякісної та вчасної медичної допомоги, - пише «Житомирщина».
На адресу редакції надійшов лист від жителя селища Чоповичів Малинського району, директора заводу «Елетроприлад» Леоніда Миколайовича Прищепи. У ньому, зокрема, йдеться: «Шановна редакціє! Від імені жителів селища, яке вважається другим за кількістю мешканців у районі, та від себе особисто звертаємося з проханням висвітлити одне з болючих питань, яке турбує нашу громаду. Наша лікарня обслуговує більше 10 тис. населення, адже навколо розташовуються близько 30 населених пунктів. Ще недавно в лікарні, приміщення якої нагадують старі «шевченківські» хати, було більше ста стаціонарних ліжок, існували всі відділення — від пологового до хірургії. Було розпочато будівництво сучасного триповерхового лікарняного комплексу, добудувати який не можуть ще й до сьогодні. Великі тривогу та обурення жителів викликає думка про можливе закриття терапевтичного відділення № 2 на 20 ліжок нібито через неспроможність фінансування та неналежне надання медичної допомоги. Маємо й ряд пропозицій щодо раціонального використання приміщення лікарні-довгобуду, де можна розмістити інші установи та реабілітаційний центр для учасників АТО. З цього приводу селищний голова М.М.Філоненко не раз звертався до керівників району, які запевняють, що закривати лікарню ніхто не планував і не збирається. Навіщо такі реформи, які проводяться лише з метою економії коштів шляхом закриття медустанов, закладів освіти та культури, коли сьогодні потрібно, навпаки, покращувати життя людей і дбати про їхні здоров’я, духовний і культурний розвиток».
Щоб детально вникнути в цю ситуацію, вирушив до Чоповичів та Малина.
Поблизу старого приміщення місцевої амбулаторії загальної практики — сімейної медицини в Чоповичах зібрався гурт людей — медпрацівники, жителі села, депутати.
Одна з активних жіночок відразу випалила:
— Як і за що нам добиратися розбитими дорогам до Малина в лікарню, де на нас дивляться скоса, і, питається, навіщо, коли у селищі є своя лікарня, лікарі якої до нас ставляться чудово? У нас все позакривати хочуть, а що ж потім буде і хто від цього виграє?
Чоповицький селищний голова Михайло Філоненко зауважив, що питання існування терапевтичного відділення у селищі нині стоїть дуже гостро. Не може не хвилювати воно й керівника громади, виконком та депутатів селищної ради.
— З цього приводу мав зустріч і в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації, де запевнили, що ніякого закриття поки що не передбачається, — сказав Михайло Миколайович. — Такої ж думки й керівники району — Михайло Левковець та Юрій Рудченко. Маємо проблеми й з охороною недобудованого приміщення лікарні, адже за минулий рік це обійшлося бюджету селища у 75 тис. грн. А головний замовник будівництва об’єкта, який почали споруджувати ще в 1993 році, — обласне управління капітального будівництва, воно й зобов’язане було нести всі витрати з його охорони. Нині троє охоронців працюють «за спасибі» вже сім місяців, як із ними розрахуватися — не знаю.
Оптимістичний настрій відчувався у тоні завідуючого амбулаторією Чоповичів В.В.Райця, коли він розповідав про колектив, а також про те, що їхній заклад обслуговує жителів 30 населених пунктів не лише свого, а сусіднього Коростенського районів.
— Нині спостерігається тенденція до старіння сільських жителів, тому їм просто необхідна медична допомога, — продовжив Віктор Володимирович. — У ході реформування медичної галузі запроваджується норматив: на 10 тис. жителів повинно бути 40 ліжкомісць. По району «не вистачає» 74 ліжкомісця, тому 24 вирішили нібито забрати у Чоповичах. А Малин має «зайвих» 98. До райцентра, за майже 30 кілометрів, старенькі не наїздяться, а проліковуватися хоч би кілька разів на рік людям із хронічними захворюваннями вкрай потрібно. Тим більше, що надавати медичну допомогу на дому фельдшерам заборонено. За минулий рік у терапевтичному відділенні стаціонарно було проліковано близько 650 хворих, амбулаторно було прийнято 29 тис. чоловік. Крім того, до послуг пацієнтів — лабораторія, фізкабінет, рентген, електрокардіограф, гастроскопія. Хворих приймають четверо лікарів загальної практики сімейної медицини, невропатолог, хірург, рентгенолог, стоматолог, спеціаліст з ультразвукової діагностики. Колектив — сталий, дружний, високопрофесійний.
Осторонь добудови приміщення лікарні в рідних Чоповичах не стоїть і депутат обласної ради, заслужений працівник сільського господарства України Микола Рудченко. На одній із перших сесій обласної ради Микола Миколайович нагадав колегам-депутатам та керівництву області про цей недобудований об’єкт, готовність якого — 70 відсотків. Після завершення будівельних та ремонтних робіт лікарня могла б використовуватися як дільнична та інтернат для одиноких людей похилого віку. Депутат вважає за необхідне сприяти виділенню з фонду регіонального розвитку коштів для завершення будівництва лікарні.
Поділяє цю думку й депутат обласної ради, директор Чоповицького ЗНВК «Гімназія — ЗНЗ І-ІІІ ступенів — ДНЗ» Віктор Перегуда.
— Кому потрібне таке недолуге законодавство, яке позбавляє селян права на нормальне медичне обслуговування? — сказав Віктор Петрович. — Та й у такому селищі не мати сьогодні лікарні, вважаю, — неприпустимо. За попередніми підрахунками, для завершення робіт ще потрібно близько 14 млн. грн.
Досвідчений лікар загальної практики сімейної медицини І.Х.Прокопенко пригадала, що спочатку в лікарні в Чоповичах було 165 ліжкомісць, а в 1989 році — 120. Тоді існували дитяче, дерматологічне та пологове відділення.
Виважено до цього питання радить підходити головний лікар КЗ «Малинський міськрайонний Центр первинної медико-санітарної допомоги» О.М.Андрійцев.
Відновилась у людей надія на пожвавлення у цьому плані у зв’язку з нещодавнім утворенням Чоповицької об’єднаної територіальної громади. Після виборів нового її голови, відповідно до законодавства, можна буде подавати до Мінрегіонбуду України відповідні проекти, а саме приміщення взяти на баланс ОТГ. З’явиться реальна надія одержати кошти. Чи буде так — покаже час.

 

Богдан Лісовський

Последнее изменение Пятница, 25/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework