Подільська – місце, яке зберігає історію Житомира. ФОТО

Поділ - один з мальовничих стародавніх районів Житомира, розташований в низині на лівому березі річки Кам'янка між Замковою та Охрімовою горами.

Назва району походить від поселення городян «по долу», тобто по долині річки, вірніше навіть двох річок. Південна частина Подолу знаходиться на берегах ще однієї невеликої річки Рудавка, притоки річки Кам'янки. Витікала Рудавка з невеликого озера, яке було на тому місці, де тепер школа № 3, по діагоналі перетинала нинішню площу Перемоги, а далі текла в глибокій долині біля підніжжя Замкової гори. У давнину служила природним оборонним рубежем Житомирського замку. В даний час на забудованій території міста Рудавка тече в штучному підземному колекторі. На поверхню вона виходить тільки в долині біля вулиці Басейна. Таку назву вулиці пояснюється тим, що на Рудавка (уздовж лівого берега якої і знаходиться вулиця) в кінці XVIII століття створили штучний басейн, звідки брали воду для гасіння пожеж. Біля того місця, де був басейн, з під Замкової гори випливає і впадає в Рудавка безіменний струмок з кришталево чистою водою.

Ще одна особливість житомирського Подолу - у нього є своя Подільська гора. У 1983 році на цій горі житомирський археолог Олександр Тарабукін виявив під час розкопок стародавнє поселення X - XIII століть. З цього поселення на Замкову гору вела дорога, що стала при її забудові вулицею Шолом-Алейхема. А під Подільською горою є древній підземний хід. У 1992 році краєзнавець Георгій Мокрицький обстежив і описав його: «... підземний Хід під Подільською горою має всі ознаки фортифікаційної споруди (ніші-схованки у стінах, канали, ями-пастки). Такі атрибути зовсім недоцільні для побутових ходів. Отож, є над чим думати».

На вершині Подільської гори в квітні 1700 роки збудували дерев'яну православну Успенську (Подільську) церква. Простояла церква 174 року. У 1861 році до неї прибудували кам'яну дзвіницю і трапезну. А ще через 13 років дерев'яну церкву розібрали і почали будувати кам'яну по проекту волинського губернського архітектора. Будували 7 років. Під час будівництва в 1878 році архітектор Дейнеко вніс істотні зміни в проект, які були прийняті церковно-будівельним комітетом.

За матеріалами краєзнавця Бориса Дубмана.

Всі новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 18/05/2017

Похожие материалы (по тегу)

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework