На виконкомі обговорили соціальні торгові ряди в мікрорайоні Корбутівка та виїзну торгівлю у Житомирі. ФОТО

  20 вересня, відбулося засідання виконавчого комітету Житомирської міськради. Серед питань, яких торкнулися на пленарному засіданні, були: встановлення соціальних торгових рядів в мікрорайоні Корбутівка та торгівля сільгосппродукцією з автомобілів у Житомирі.

  «Хочу виступити з приводу 17-го питання порядку денного. Я б хотіла внести деякі доповнення стосовно організації тимчасових споруд. Річ у тім, що минуло вже більше трьох років, як ми зібрали підписи мешканців мікрорайонів Корбутівка та Мальованка з приводу створення соціального ринку. Велика потреба в соціальному ринку існує у мікрорайоні Корбутівка, тому що людям доводиться дуже далеко їхати за сільськогосподарською продукцією і на «Житній ринок», і на Довженка, і на ринок “Хмільники” (ред. біля Панчішної фабрики), і на Крошню. А в нашому мікрорайоні Корбутівка такого ринку немає. Маємо також багато приватних секторів, і мешканці наші їздять купувати і торгувати на ті ж ринки, про які я вже зазначила.

  Чомусь не дозволяють створити соціальні ряди, які дуже потрібні і якими обділені наші мешканці на Корбутівці. Чому ми сьогодні бачимо, що створюються додаткові місця на ринках в мікрорайоні Крошня, на проспекті Миру (ред. ринок “Хмільники”), на Довженка та інших ринках, а на Корбутівці, для мешканців, які  взагалі не мають соціальних рядів, а не те, що місця для продажу квітів. Дуже дякую, що вислухали мене», — звернулася до присутніх Людмила Кропивницька, коли на виконкомі розглядався проект рішення, в якому йшлося про створення майданчика для торгівлі квітами по вулиці Покровська, 96 (ред. біля Житомирського агроекологічного коледжу).

  «На сесії міської ради ви дуже часто говорите, що рішення незаконні. Тому що немає публікації, немає 20 днів оприлюднення.  Давайте спершу створимо документ, який оприлюднимо. Це рішення потрібно приймати спільно, детально вивчати. Можливо, ми зараз запропонуємо якесь місце для соціального ринку, а там у Водоканалу йде якась труба, чи колектор. Що ми зараз будемо приймати? Ми не хочемо зараз спішити, “на ходу” створити проект рішення, а потім потрапити у якусь неприємну ситуацію і не знати, як з неї вийти», — відповів Сергій Сухомлин Людмилі Кропивницькій.  Вона, у свою чергу, залишилася на засіданні виконкому, аби дочекатися, коли будуть розглядати питання про виїзну торгівлю. А питання про соціальні ряди на Корбутівці цього дня залишилося невирішеним.

  Щодо проекту рішення про торгівлю сільгосппродукцією з автомобілів, то члени виконкому його сьогодні не погодили: Житомирський міський голова висунув пропозицію зняти це питання на доопрацювання. Його підтримали 18 членів виконавчого комітету, тож поки цей проект рішення ще вивчатимуть.

  «Той, хто бував у Європі, бачив, як там відбувається виїзна торгівля сільгосппродукцією. Приїжджають гарненькі фургончики, розгортають торгівлю о 6:00, а о 12:00 чи 13:00 вони звертають свою торгівлю, прибирають за собою і виїжджають. При цьому, одразу вивозиться все обладнання, вивозяться біотуалети, виставляються урни для сміття. Після цього усі виїжджають. Дивлячись на такий гарний досвід європейських країн, було запропоновано організувати саме сільгоспвиробників у Житомирі, щоб вони відпрацювали усі деталі, обрали 6‒7 нормальних фургончиків.

  У цьому ж проекті рішення, що представлений нам сьогодні, ми не бачимо конкретики: чи це вантажний автомобіль, взагалі не знаємо типу авто і чи заїде він до місця продажу, заїде на тротуар, до майданчику,  водій відкриє своє авто, де знаходиться те, чим будуть торгувати; або ж це буде маленький фургончик. Усе це нам поки не відомо. У цьому проекті рішення ми не бачимо кількості, ми не бачимо графіків, обов’язків служб і підприємців, які працюватимуть і займатимуться виїзною торгівлею. За графіки ми теж говорили, але в проекті рішення нічого не вказано. Ми планували, що авто їздитимуть 7 днів на тиждень. Щодня вони торгуватимуть у різних мікрорайонах: один день на Крошні, один — на Богунії, наприклад, і так далі. Я вважаю, що раз на тиждень людям буде достатньо, аби прийти на місце виїзної торгівлі і придбати там сільгосппродукцію на наступний тиждень.  Не потрібно щодня влаштовувати базар на тому місці! До того ж, зауважу, що продукція на соціальних ринках має бути значно дешевшою, десь на 20 %, аніж в магазинах міста.  

  Я  пропоную все ж таки зняти цей проект рішення на довивчення, щоб ми навіть затвердили тип цих авто, їх вантажопідйомність тощо. Щоб були прописані та враховані усі аспекти: якість, цінова політика і так далі, щоб не вийшло так, що ми завтра продаватимемо картоплю із самоскидів. Бо якщо потім буде щось не так із цією виїзною торгівлею, то ми вже нікому нічого не доведемо і вийде так: хотіли як краще, а вийшло як завжди», — аргументував свою думку Сергій Сухомлин.

 Отож, поки у нашому місті ще не буде виїзної торгівлі, як у Європі, бо, виявляється, проект рішення ще «сирий» і його варто доопрацювати. Ну що ж, поглянемо, чи реалізується він у майбутньому і яким буде в дії. Усе покаже час.

соціальний ринок

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework