«Наші гроші»: Житомирський бронетанковий завод перерахував десятки мільйонів бюджетних коштів на фіктивні фірми

  У державному концерні "Укроборонпром" десятки мільйонів бюджетних коштів перераховують на фіктивні фірми.

  Про це йдеться у сюжеті програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом».

  Зазначається, що учасники схеми пов’язані із президентським менеджментом, а розслідування по цих справах ховають у прокуратурі.

  У 2014-2015 роках Міноборони замовило Київському бронетанковому заводу ремонт і техобслуговування спецмашин. КБТЗ нібито придбав запчастини для ремонту на 5,3 млн грн у фірми-посередника, яка начебто закуповувала їх у двох інших посередників «Интер Сталь ЛТД» і «Оптимумспецдеталь». Своєю чергою «Оптимумспецдеталь» замовляла запчастини у фірми «Промомаркетгруп», яка виявилася фіктивною. 

  У грудні 2015 року цю справу почала розслідувати прокуратура. Керівництво КБТЗ підозрювали у розкраданні держкоштів. Слідчі допитали формальну власницю «Промомаркетгруп» Олену Сірик, безробітну жінку з села на Київщині. За її словами, фірму зареєструвала за гроші і жодних договорів на постачання запчастин не підписувала.

  2017 року історію цієї закупівлі почала розслідувати Головна військова прокуратура. Слідчі розширили перелік фіктивних фірм-постачальників: крім «Промомаркетгруп» Сірик, «Оптимумспецдеталь» оформлювала закупівлю в «Наполі груп» та «Мідленд інвест».

  Згодом прокуратура знайшла і допитала власника «Оптимумспецдеталі» Володимира Волохача. Він визнав, що у фірми були відсутні склади та транспорт, а зареєстрували компанію для заволодіння держгрошима. Слідство встановило, що компанії з цієї групи “постачали” деталі й на інші підприємства "Укроборонпрому". 

  2016 року розслідування щодо фіктивних фірм також проводили київські і житомирські податківці. Слідчі виявили відсутність будь-яких виробничих потужностей, транспорту, сировини, матеріалів і т.д., офісів чи складів. Фірми на початку ланцюжка постачальників ніколи не мали запчастин для військової техніки. Тобто, не могли їх продати.

  Поки тривали розслідування, «Оптимумспецдеталь» отримала ще 93 мільйони гривень з оборонних підприємств. В 2015-2017 роках Київський БТЗ перерахував фірмі 12 млн грн., Житомирський БТЗ - 49 млн грн., Харківський – 32 млн грн.

  Окрім того, послугами «Оптимумспецдеталі» користувався приватний Завод «Кузня на Рибальському», перерахувавши понад 7 млн грн. За інформацією журналістів, кінцевими бенефіціарами заводу є президент Петро Порошенко і його соратник, партнер та друг – депутат від БПП Ігор Кононенко.

  Згаданий вище власник  "Оптимумспецдеталі" 34-річний киянин Волохач мешкає з матір’ю у старій хрущовці й останні півроку безробітний. Вирок через фіктивне підприємництво він так і не отримав, адже це загрожує позбавленням волі керівництву трьох бронетанкових заводів, що перерахували його фірмі мільйони гривень.

  Волохач - колишній співробітник наближеної до керівництва оборонних заводів компанії "Интер Сталь". Тобто "Оптимум" і "Интер Сталь" в історії з КБТЗ є напряму пов’язаними компаніями. Три роки тому КБТЗ без укладання контрактів перерахував "Интер Сталі" 12 млн.

  Власника і директора "Интер Сталі" Андрія Рогоза повязують з екс-помічником гендиректора "Укроборонпрому", а нині представником заводу Порошенка Віталієм Жуковим. 2014 року вони були партнерами у торгівельній компанії «Белторг Україна ЛТД». У них навіть є спільне кримінальне провадження через шахрайство.

  Жуков нині продовжує займатись оборонними справами, але вже у новій ролі. 3 жовтня він зустрічався з очільником оборонпромівського підприємства у Харкові Олексієм Бабічем в одному з київських ресторанів. Бабіч раніше керував бронетанковим заводом у Житомирі і саме під його керівництвом завод перерахував «Оптимумспецдеталі» 49 млн грн.

  На зустрічі із Бабіч обговорював постачання продукції на очолюване ним підприємство, а Жуков - представляв постачальника, завод «Кузня на Рибальському».

  Бабіч є братом замкерівника апарату "Укроборонпрому" Андрія Бабича, який раніше мав автомобільний бізнес в Херсоні і в концерн прийшов разом з нинішнім гендиректором Романом Романовим. Романов також родом з Херсона, керував передвиборчою кампанією Порошенка та був дилером порошенківського «Богдана» в області.

  Журналісти повідомляють, що Романов та Бабичі, разом із давнім партнером президента Олегом Гладковським, входять у нову команду керівників оборонної галузі, котрі отримали свої посади після приходу до влади Порошенка. 

Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 25/10/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework