«Наталія Скорульська є не лише натхненницею, а і оберегом хореографічної асамблеї, завдяки якому ми приймаємо гостей і понад 500 учасників з 5 країн світу!»

  Таку думку висловила Інна Бурдейна, організатор ІІІ Міжнародної хореографічної асамблеї імені Наталії Скорульської, яка відбувалася у Житомирі з 4 по 6 листопада. Її учасниками стали представники семи областей України та гості з чотирьох інших держав — Болгарії, Грузії, Польщі та Білорусі. Загалом понад 500 учасників долучилися до хореографічної асамблеї в Житомирі.

  Відкриття конкурсу відбулося 4 листопада в обласній філармонії імені Святослава Ріхтера, на сцені якої, упродовж трьох днів, виступали півтисячі учасників. А гала-концерт відбувався в Житомирському облмуздрамтеатрі вчора, 6 листопада, де найкращі учасники хореографічної асамблеї отримали свої заслужені нагороди.

  «Це є конкурс, це різні емоції. І, мабуть, саме це стимулює людей на те, щоб ставати кращими, прямувати до зірок. Я дуже щаслива, що на міжнародну хореографічну асамблею приїхали й учасники з наших міст-побратимів.  Упродовж нашого спілкування відчувалося, зокрема й в процесі підготовки асамблеї, в процесі вирішення організаційних питань, наскільки міста-побратими тепло, душевно, з радістю прямували до Житомирщини. Ми щасливі, що приймали понад 500 учасників з 5 країн світу та їх колективи. Мені дуже приємно, що велика увага сьогодні звертається на класичний танець, а також на танець модерн, який є світовою тенденцією.  Це ті напрямки, які дозволяють максимально досягнути універсальності розвитку людини. Тобто, коли людина володіє своїм тілом (і в дитячому, і в дорослому віці), то, звісно ж, вона оволодіє всім, досягне всього, чого прагне!

  Я дуже люблю свою справу, я дуже люблю танець. Мені приємно, що доля складається саме так, що мені пощастило відкрити ім’я Наталії Скорульської (ред. українська актриса балету, балетмейстер, педагог, сценарист, заслужена артистка УРСР (1951), яка народилася в Житомирі) для житомирян, для Житомирщини і для всього світу. Тому я надзвичайно щаслива. Ми й надалі продовжуватимемо організовувати цей конкурс.             

  Коли ми робили першу асамблею, у 2015 році, то вона була присвячена 100-річчю від дня народження Наталії  Скорульської. І, звісно, нашою метою було сповістити про це усіх дітей Житомирщини, які вивчають мистецтво танцю. Коли цю інформацію, завдяки ЗМІ, в основному завдяки сайтам, дізналися інші, то хореографічна асамблея вже вийшла за межі області. Нам почали телефонувати з різних міст України (і Харкова, і Львова, і багатьох інших населених пунктів) і запитувати, чому ж ми і їх не запрошуємо на конкурс. Адже в них є і Народні артисти України, солісти театрів опери та балету. Серед них навіть і люди, які працювали зі Скорульською і добре її знали. В телефонних розмовах з інших міст України нам говорили: “Нам дуже приємно, що ви підняли цю тему і ми пам’ятаємо, який внесок у розвиток мистецтва танцю зробила Скорульська. Тому ми теж хотіли б долучитися до хореографічної асамблеї ”. Саме ці люди, які виявили інтерес до нашого конкурсу, і стимулювали до того, щоб асамблея стала всеукраїнською, а цього року вже й міжнародною!

  Хочу сказати, що Наталія Скорульська є не лише натхненницею, а й оберегом хореографічної асамблеї, завдяки якому ми приймаємо гостей і понад 500 учасників з 5 країн світу!», — розповідає Інна Бурдейна.

  Зазначимо, що на відкритті асамблеї був присутній Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України. Однією із суддів була японська танцюристка Тісато Ісікава, яка теж виступила на гала-концерті в понеділок, 6 листопада. А вже у неділю, 5 листопада, учасників хореографічної асамблеї у Житомирі вітав Євген Ніщук, міністр культури України.  Додамо, що на гала-концерті також виступила Катерина Кухар, суддя шоу «Танці з зірками», Прима національного академічного театру опери та балету та її чоловік Олександр Стоянов — прем’єр цього ж театру. Саме Катерина була головою журі. А їх з чоловіком, до речі, називають найкрасивішою балетною парою Європи.

  Цього року хореографічна асамблея складалася з багатьох різноманітних заходів: міжнародний конкурс хореографічного балетного мистецтва, модерн, дитячий танець, а також міжнародний фольклорний фестиваль. У межах асамблеї відбувся форум для керівників колективів на міжнародному рівні, де, в першу чергу, розглядалося питання про взаємодію танцю та музики Скорульського. Оскілки цьогорічна хореографічна асамблея присвячена 130-річчю з дня народження Михайла Скорульського (ред. радянський композитор, піаніст, диригент, педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР, кандидат мистецтвознавства, батько Наталії Скорульської), котрий створив балет «Лісової пісні», його композиція теж звучала на асамблеї. А на глядачів конкурсу чекав справжній сюрприз: за результатами майстер-класів, що відбувалися в межах конкурсу, була створена композиція на музику Скорульського «Перфоменс», яку всі присутні мали можливість побачити вчора, 6 листопада, на гала-концерті.

  Як зізналися і учасники, і організатори, і члени журі, це були насичені, неймовірні, багаті на нові знайомства, емоції, враження та досвід 3 дні і вони назавжди запам’ятають свою участь в хореографічній асамблеї. Але засмучуватися не варто, адже захоплююча, видовищна пригода під назвою хореографічна асамблея, як пообіцяли організатори, повториться вже наступного року!

om 07111710 2

om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2 om 07111710 2

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 07/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework