Нарешті дочекалися: на ситуацію в мікрорайоні «Паперова фабрика» все ж звернули увагу — її вивчатиме робоча група

  Сьогодні, 10 листопада, мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» зустрілися з представниками Житомирського картонного комбінату (ЖКК). Цього разу вже в приміщенні Житомирської міської ради, а не в скверику на території свого мікрорайону, як це було минулого разу, в жовтні.  

  Останні кілька місяців перетворилися для житомирян, які мешкають в мікрорайоні «Бумажка», на боротьбу за екологію, адже люди забили на сполох: територія «Паперової фабрики» на порозі екологічної катастрофи. Саме тому люди оббивають пороги різних інстанцій, в місцевих ЗМІ розповідають про свою проблему, але, на жаль, поки що марно. 

  Та світло в кінці тунелю все ж проглядається, і з’явився великий шанс, що ця історія зрушиться з мертвої точки та на проблему мешканців «Бумажки» нарешті звернуть увагу. Дивлячись на байдужість і бездіяльність владних структур, люди зрозуміли, що потрібно діяти рішуче, тож вже вчора, 9 листопада, мешканці «Паперової фабрики» розповіли про свою проблему чиновникам на двадцять восьмій сесії Житомирської міської ради. Прийшли вони з плакатами «Дайте кисню» і «Сліпа влада». Нарешті на вчорашньому пленарному засіданні Житомирський міський голова, побачивши, що люди прийшли дійсно з наболілим питанням і не будуть  й надалі мовчати, не відступлять від того, щоб вберегти територію «Парерової фабрики» від екологічного лиха, зберегти її для себе, своїх родин та нащадків, і запропонував створити робочу групу, до якої увійдуть компетентні фахівці, депутати, і, звісно ж, мешканці «Бумажки», аби спільними зусиллями почати наводити благоустрій мікрорайону «Паперова фабрика».

  Як і було обіцяно, усі зібралися сьогодні, о 10:00 в приміщенні міської ради. Серед присутніх були і депутати, і представники ЖКК і самі мешканці «Паперової фабрики». Обговорювали проблему близько години, зійшлися на тому, що робоча група дійсно буде створена для того, щоб вже нарешті почати щось змінювати.

  Наразі ж зазначимо, що відповідей від владних структур та відповідних інстанцій на запити людей, які живуть на «Бумажці», а також на запити Івана Мартинчука, депутата Житомирської міської ради, який підтримує і допомагає мешканцям «Паперової фабрики» у вирішенні їх проблеми, поки не багато — відповіла лише державна екологічна інспекція в Житомирській області. «Виїздом на місце спеціалістом Держекоінспекції встановлено, що на земельних ділянках (ред. які було оглянуто: 1822086800:04:000:0599; 1822086800:04:000:0600) наявні багаторічні насадження дерев породи сосна, які вирубуються працівниками зазначеного підприємства (ред. ЖКК). Вимогами Земельного кодексу встановлено: стаття 78 — право власності на землю — це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками; стаття 79 — право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об’єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться, якщо інше не встановлено законом та не порушує прав інших осіб; стаття 90 — власник земельної ділянки має право: використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об’єкти, а також інші корисні властивості землі.

  Враховуючи зазначене вище, Держекоінспекція в Житомирській області не має право заборонити ТОВ “Житомирський картонний комбінат” проведення вирубки багаторічних насаджень, розташованих на приватній земельній ділянці». Ось так-от виходить. Варто додати, що еколог, якого приводив Іван Мартинчук, аби фахівець оглянув ліс і дав свою оцінку, зазначив, що ліс дійсно уражений і страждає. «Він піднімав кору дерев і зробив такий висновок. Ураження лісу дійсно відбувається, але це частково і не є катастрофічним явищем. Зазначу, що це не діловий ліс, його можна палити, але більше нічого. На жаль, ділової якості він не має», — розповів мешканцям «Бумажки» Іван Мартинчук.

  Читайте також: Мікрорайон «Паперова фабрика» в Житомирі на порозі екологічної катастрофи: мешканці оббивають пороги усіх інстанцій, але марно. ФОТО

  Керівництво «Житомирського картонного комбінату» запевняє: «З документацією на нашому підприємстві все гаразд, все абсолютно законно! Виходячи з наших можливостей та потужностей, ми працюємо так і робимо все для того, щоб якомога менше шкоди завдавати довкіллю і мікрорайону “Паперова фабрика”». Ось тільки самі мешканці «Бумажки» цьому не вірять, адже постійно дихати тими викидами пару, який йде з підприємства, бачити, як працівники ЖКК вирубують багаторічні дерева, а ліс потерпає від шкідливого впливу «Картонного комбінату», біля величезної газової труби, що на території  підприємства, знаходиться щепа, поруч ще й дитячий садочок, який також, у разі якогось лиха, може постраждати, люди й не можуть думати по-іншому. Їм також пообіцяли, що на території, де вирубали дерева і нині будують якесь приміщення, буде просто склад для зберігання щепи, а не якийсь цех. Мешканці «Бумажки» й раді були б цьому всьому повірити, але, на жаль, не можуть. І саме  робоча група, яка буде створена, як сподіваються люди, найближчим часом і повинна допомогти мешканцям «Паперової фабрики» зберегти екологію та чисте довкілля для усіх, хто мешкає на «Бумажці» та подбати про благоустрій мікрорайону.

  Варто також зазначити, що мешканців дуже здивувало й те, що, як виявилося, територія, про яку вони так хвилюються, не належить місту. «По факту, ліс є, і кожен може приїхати та переконатися в цьому. Спершу у нас була інформація, що це земля Станишівки, потім Житомира, потім почали казати — Слобідська, потім — це корабельний ліс… Але представники ЖКК говорили, що це Станишівка. У Станишівці кажуть, що відповідають лише за землю в межах села, і посилають в районну раду. Ми подали запит і чекаємо, коли дадуть відповідь», – розповів Дмитро, мешканець мікрорайону «Паперова фабрика».

  Отож, і гадають тепер люди, кому ж дійсно належить та земля. На вчорашньому пленарному засіданні міський голова Сергій Сухомлин зазначив: «Це наші люди, вони живуть у місті і ми маємо захищати їхні інтереси. Але, щоб всі розуміли, ці землі, на яких ведеться будівництво, — землі району. Ми там не видаємо ні дозволів, не змінюємо цільове призначення, не надаємо декларацію на будівництво. Місто має до того опосередковане відношення. Але люди прийшли, і ми не маємо права не реагувати на це». Саме після тих слів і пролунала пропозиція створити робочу групу. Як раз на неї люди і покладають великі надії. Отож, варто бути оптимістами і сподіватися, що вже найближчим часом ми будемо говорити про справжні зміни на краще в мікрорайоні «Паперова фабрика» і побачимо нарешті результат спільної діяльності депутатів, громадськості (мешканців «Бумажки»), кваліфікованих фахівців і представників ЖКК в дії!

23231542 1712179182188042 6001260550047616840 n

Новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 13/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework