За останні п’ять років на територію Житомирської області було завезено 11 випадків малярії

  З метою визначення поширення різних видів членистоногих на території Житомирської області, проводиться систематичне обстеження об’єктів довкілля для спостереження за чисельністю комарів, мух, гедзів, кліщів, алергенних кліщів та їх відбір для подальшого визначення  видової належності.

  Малярійні комарі роду Anopheles  є специфічними переносниками малярії. На території України малярія була ліквідована ще в середині минулого століття, проте за даними ВООЗ  близько третини жителів Землі живуть в умовах ризику зараження. В умовах теперішньої  міграції населення кожного року на малярію хворіє близько 500 тис. чоловік.На території Житомирської області малярія реєструється майже щорічно серед осіб, які перебували в тропічних країнах – Африці, Індонезії, тощо.За останні п’ять років на територію Житомирської області було завезено 11 випадків малярії: 6 випадків в м. Бердичів, 3 – м. Житомир,  1 – Радомишль та 1 – в смт. Ємільчино.

  Комарі, як малярійні так і немалярійні – 23 види є переносниками ще одного захворювання, яке реєструється на Житомирщині – дирофіляріозу. Це інвазійне захворювання, під час якого в організмі інфікованої людини під шкірою розвивається і переміщується ниткоподібна нематода – Dirofilaria repens, яку потім видаляють хірургічним шляхом.В Житомирській області в  2017 році зареєстровано 3 випадки  у лікувальних закладах Житомира та Коростеня.

  За епідсезон 2017 року визначено 15 видів гедзів, в основному вони нападають на велику рогату худобу, але можуть і на людей.Ґедзі поширені скрізь у природних відкритих стаціях, луках, полях, є переносниками сибірської язви та туляремії.        

  За епідсезон 2017 року визначено 21 вид мух, які є механічними переносниками збудників кишкових  інфекцій: дизентерії, черевного тифу, цист найпростіших, яєць гельмінтів.

  Визначено 2 види іксодових кліщів, які є переносниками хвороби Лайма бореліозу та енцефаліту. З кожним роком захворюваність на Лайм Бореліоз зростає.

  Найкращим та дієвим заходом попередження захворювань людей є самозахист від нападу кровосисних  комах та кліщів, під час відпочинку в парках, лісах, виконання робіт на присадибних ділянках, полях, та інших об’єктах довкілля.

Ентомолог паразитологічної лабораторії Л.С. Денисюк

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Среда, 04/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework