×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

У прокуратурі Житомирщини на семінарі вивчали особливості здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх

  У прокуратурі Житомирської області відбувся навчально-методичний семінар на тему «Особливості здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх», у якому взяли участь керівники місцевих прокуратур, їх заступники, прокурори місцевих прокуратур, які здійснюють захист прав дітей, а також слідчі територіальних підрозділів ГУНП в області, яких спеціально уповноважено на здійснення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.

  У семінарі взяли участь і виступили начальник сектору ювенальної пробації Житомирського міського відділу з питань пробації Катерина Камлук, інспектор ювенальної превенції УПД ГУНП в області Інна Бондарчук та заступник начальника відділу профілактики соціального сирітства та фінансово-господарського забезпечення ССД обласної державної адміністрації Алла Добровінська.

  Відкриваючи семінар, заступник прокурора області Віталій Мякішев наголосив,  що міжнародні стандарти щодо здійснення правосуддя стосовно неповнолітніх орієнтовані на застосування щодо них засобів впливу, пропорційно відповідних їх особистості та обставинам вчиненого правопорушення. Йдеться про те, що жодна така особа не може бути вилучена з-під нагляду батьків, частково або повністю, якщо це не виправдано обставинами справи.

  «З урахуванням таких принципів, національним законодавством передбачено  можливість виправлення неповнолітніх без покарання шляхом застосування примусових заходів виховного характеру. Однак слідчими та процесуальними прокурорами недостатньо використовуються надані повноваження щодо застосування інститутів звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності», - констатував Віталій Мякішев.

  Заступник прокурора області також зауважив, що подекуди через порушення та неоднакове застосування норм кримінального і кримінально-процесуального законодавства мали місце факти повідомлення неповнолітнім про підозру за діяння, які мають ознаки малозначності, а також про підозру особам, які не досягли віку кримінальної відповідальності, з подальшим направленням до суду обвинувальних актів.

  «Аби уникнути подібних фактів, ми маємо професійно, виважено та відповідально підходити до кожного вчиненого такою категорією осіб правопорушення, застосовуючи на практиці ратифіковані Україною міжнародні стандарти здійснення правосуддя щодо неповнолітніх», - закликав до обговорення проблемних питань Віталій Мякішев.

  Перед учасниками семінару виступила в.о. начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури області Людмила Кучер, яка зупинилася на проблемних питаннях, що виникають при проведенні досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми та за їх участі.

  Також на семінарі прокурори обговорили низку інших проблемних питань. Це, зокрема, особливості затримання неповнолітніх осіб у порядку ст.ст. 208, 211 КПК України та обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою (з урахуванням вимог ст.492 КПК України) та недопустимість доказів, отриманих під час затримання неповнолітнього з порушеннями вимог КПК України, повноваження прокурора у кримінальному провадженні щодо застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, інститути звільнення від кримінальної відповідальності (ст.ст.44-49 КК України) та укладення угод у кримінальному провадженні тощо.

 Виступи запрошених – представників Житомирського міського відділу з питань пробації, ювенальної превенції УПД ГУНП в області та  облдержадміністрації стосувалися, відповідно, питань оцінки ризиків вчинення неповнолітнім повторних злочинів, проблем профілактичної роботи із неповнолітніми засудженими, стану впровадження пробаційних програм,  виконання рішень суду про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, ефективності проведеної превентивної та профілактичної роботи із такою категорією осіб та профілактиці правопорушень серед неповнолітніх.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 27/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework