×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

10 сіл Глибочицької ОТГ: новий етап розвитку

  Житомирський район поступово стає децентралізованим. На даний час тут створено чотири об'єднані територіальні громади, найближчим часом планується об'єднання ще частини сіл у дві громади. Але це тільки плани. 

  Сьогодні ж ми розповімо про Глибочицьку ОТГ. Отож, про те, як громада набиралася першого досвіду, і з якими викликами зіткнулася - розмова з її очільником Сергієм Сокальським.Про це повідомляє silske.org.

  -Сергію Вікторовичу, як проходив процес об'єднання? Створення Глибочицької ОТГ - це реально перспективно чи просто вимога часу?

 -Глибочицька об'єднана громада була створена 27 березня 2017 року, коли жителі трьох сільських рад Глибочицька, Кмитівська та Студеницька виявили бажання об'єднатися. 30.11.2017 року відбулась перша сесія ради новоутвореної Глибочицької ОТГ.

  Адміністративний центр громади - село Глибочиця, перша історична згадка про нього у 1571 році має свою цікаву історію. Нині ж до складу Глибочицької об'єднаної територіальної громади входять 10 сіл: Глибочиця, Березина, Гадзинка, Нова Вигода, Кмитів, Великі Кошарища, Малі Кошарища, Студениця, Городенка, Руденька. Наша ОТГ є першою в Житомирському районі та області, яка об'єднала в собі населені пункти двох районів: Житомирського та Коростишівського. Тож населення нараховує 6,537 тисяч осіб. Кожне наше село є самобутнім, зі своїми особливими відмінностями, традиціями, досягненнями та своєю історією.

  На території ОТГ, крім Глибочицької сільської ради, діє два старостинські округи: Кмитівський, який очолює в. о. старости Валентина Яремчук, та Студеницький - в. о. старости Василь Матвійчук. З колегами добре налагоджена робота, ми разом працюємо над вирішенням нагальних проблем наших сіл, ставимо першочергові завдання та будуємо плани на майбутнє. Тому, щиро вірю в подальший розвиток Глибочицької ОТГ.

  -Скажіть, як ви розумієте слово децентралізація?

  -Це, в першу чергу, передача фінансового ресурсу, повноважень та звичайно великої відповідальності за розпочатий процес.

  Щодо повноважень, то вони частково передаються від виконавчої влади органам місцевого самоврядування.

  -Поєднавши в одну громаду 10 сіл з двох районів - Житомирського та Коростишівського, необхідно працювати ще потужніше. А тому кваліфікований кадровий персонал - один із результатів успіху. Чи не так?

 -В апараті ОТГ працює 24 працівники. За кожного можу сказати, що це кваліфіковані спеціалісти. Перед тим , як люди приходять працювати в апарат сільської ради, посадові особи органів місцевого самоврядування проходять конкурсний відбір.

  Завжди налаштовую колектив бути готовим вчитися та рухатися вперед, передавати власний досвід для розвитку нашої громади.Наразі є тимчасова технічна проблема: відсутність додаткових вільних робочих місць для того, щоб мати можливість забезпечити кадрами в повній мірі апарат Глибочицької сільської ради.

  Сьогодні в адмінприміщенні обладнано 20 робочих місць та 4-ри місця в старостинських округах. Тому у наших планах добудувати існуюче приміщення, розширити його площу, щоб розмістити всіх необхідних фахівців та створити комфортні умови нашим відвідувачам, що, в свою чергу, надасть можливість працівникам органів місцевого самоврядування надавати якісні та кваліфіковані послуги. 

  -Чи допомагають депутати та члени виконкому Вам у роботі та чи усвідомлюють вони свою відповідальність?

  -Намагаємося працювати злагоджено, адже, я вважаю, що ми єдина команда, яка повинна спільними зусиллями працювати на благо та користь усіх наших мешканців. За час існування громади проведено 9 сесій та 8 засідань виконкому, на яких розглядалися, в основному, організаційні питання та питання щодо розвитку Глибочицької ОТГ на 2018 рік. Усі 26 депутатів підходять виважено та розсудливо до прийняття кожного рішення. Із членами виконавчого комітету, їх є 13, теж рухаємось в одному напрямку.

  -Пане голово, пройшло не так багато часу з моменту створення Глибочицької ОТГ, та все ж таки, що зроблено для покращення добробуту ваших мешканців? Які позитивні зрушення відмічаються у новоприєднаних селах?

  -Сім місяців після створення нової територіальної одиниці були дуже напруженими та сповнені викликами. Та, попри це, є результати та досягнення. Наразі більша частина роботи пов'язана із врегулюванням адміністративних та організаційних питань. В основному, робота проводиться із упорядкування документації. Адже, ви ж розумієте, поєднання двох районів додає більше питань, які потребують додаткового вирішення. 

  Попри все, наша команда ставить перед собою першочергові завдання та плани, які поступово починаємо реалізовувати, що в подальшому дасть можливість розвитку громади.Для себе ми поставили ціль: усі вулиці нашої громади до кінця року повинні бути освітленими,про те цей процес трохи сповільнюється через технічні моменти.

  Населені пункти, як Глибочиця, Гадзинка, Нова Вигода, Березина, повністю освітлені. З ціллю економії коштів було проведено заміну звичайних лампочок на енергозберігаючі. У 2018 році, відповідно до програми соціально-економічного розвитку ОТГ вуличним освітленням будуть забезпечені села Студениця, Руденька, Городенка, Малі Кошарища, а у Кмитові та Великих Кошарищах планується провести освітлення вулиць там, де воно ще відсутнє. Проте в деяких населених пунктах потрібно ще додатково виготовляти документацію(детальний план території), а це все час. 
По цих об'єктах вже виготовлено проектно-кошторисну документацію, а отже - у серпні-вересні розпочинаємо роботу по реконструкції вуличного освітлення в даних населених пунктах.

 -Чи плануєте в цьому році ремонтувати дороги?

 -Для того, щоб здійснювати будь-які капітальні видатки, потрібно мати відповідну документацію. Активно ведеться робота з виготовлення паспортів вулиць шести сіл, що входять до Кмитівського та Студеницького старостатів. Після цього ми поставимо дороги на баланс сільської ради, лише тоді матимемо право виконувати будь-які ремонтні роботи.

  Загалом, вони знаходяться у задовільному та доброму стані. Проте є досить проблемні ділянки. Наприклад, сполучення між селами Студениця та Кмитів у жахливому стані, на що скаржаться як місцеві мешканці, так і перевізники. Раніше цей відрізок автошляху перебував на балансі Служби автомобільних доріг. Починаючи з 2018 року - перейшов на баланс Житомирської облдержадміністрації. За кошти Глибочицької сільської ради виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію дороги між Кмитовом та Студеницею протяжністю 1,2 кілометри. На початку липня був проведений тендер щодо виконання цих робіт. Тепер є переможець, тому ремонт дороги розпочнеться найближчим часом. Орієнтована вартість реконструкції приблизно 5,7 мільйонів, за рахунок фінансування Житомирської ОДА.

  Не менш значиме питання щодо стану кладовищ. На стадії оформлення документація щодо комунальної власності відповідних територій під поховання. Тому у планах також провеведення благоустрою кладовищ.

  -Як відомо, Глибочицька сільська рада завжди піклувалася про всіх своїх громадян. Не обділяли увагою і соціально незахищені верстви населення. Як зараз турбуєтесь про людей, які мають пільги? Адже це саме та категорія, статки якої, на жаль, дуже низькі. 

  -Так, ви праві. Піклувалися тоді, і піклуємось сьогодні та постійно. Не все нам під силу, але крок назустріч соціально незахищеним мешканцям ми зробили. З липня 2017 року пільгові категорії громадян сіл Глибочиця, Гадзинка, Нова Вигода, Березина користуються правом безкоштовного проїзду в маршрутках та автобусах. Для виїзду за межі зазначеної території: безкоштовний проїзд в одну сторону і в зворотньому напрямку один раз на день. Після процесу об'єднання на черговій сесії громади всі депутати одноголосно підтримали мою пропозицію щодо надання такого пільгового права і приєднаним селам. Ми одна громада, тому мешканці усіх 10 сіл мають мати однакові можливості та проживати в однакових умовах.

  -Сергію Вікторовичу, наразі ви самостійна територіальна одиниця, на власний розсуд можете розпоряджатися коштами громади. Який бюджет складає на 2018 рік? Чи є бюджетно-утворюючі господарські суб'єкти на Вашій території?

  -На 2018 рік загальний бюджет громади складає 43,5 мільйони гривень. Половина з них - власні надходження. Майже 21 мільйон - державна субвенція на утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

 На території громади зареєстровано 302 суб'єкти господарювання. Свою діяльність здійснюють 58 торгових точок, у тому числі 17 магазинів, 10 автозаправних станцій, 6 закладів громадського харчування.У структурі сільського господарства 99% належить вирощуванню сільськогосподарських культур. Найбільші площі земель в обробітку мають: ТОВ "Житомирнасінтрав", ТОВ "Сатурн-Агрос", ТОВ "Коростишівземінвест", ТОВ "Агровістастар", СТОВ "Україна", ТОВ "МП Біопродукт".

 У селі Кмитів розміщений головний офіс та склад Компанії "Granite Market". Цехи підприємства обладнані професійною каменеобробною технікою, що дозволяє виготовляти вироби з каменю різного ступеня складності.

  -Розвиток соціальної інфраструктури - один із головних напрямків Вашої діяльності. У якому стані знаходяться заклади освіти та медицини? 

  -Як я вже говорив, сьогодні основною роботою є впорядкування документації по всіх об'єктах соціальної сфери, які знаходяться на балансі Глибочицької сільської ради. Оскільки всього лише п'ять об'єктів мають свідоцтво на право комунальної власності на майно та на землю. Решта 25 - знаходяться на стадії оформлення цієї документації. Саме це і затримує виконання поставлених завдань, щодо збільшення капітальних видатків на ці об'єкти.

  У нас функціонує 5 закладів освіти. Рішенням 9 сесії 7 -го скликання від 20 липня 2018 року створено комунальний опорний заклад загальної середньої освіти "Глибочицький ліцей"; який в своєму закладі має філію "Березинську початкову школу". Змінено у відповідності до Закону України " Про освіту" найменування закладів освіти. Віднині це: Глибочицький Ліцей, Студеницький ліцей, Кошарищенська гімназія та Гадзинська гімназія. В зв'язку із зміною засновника з березня 2018 року проводиться робота з передачі закладів освіти у комунальну власність громади. На найближчих районних сесіях буде затверджено акти приймання-передачі закладів освіти та їх майна зі спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ Житомирського, Коростишівського районів у комунальну власність Глибочицької сільської ради. Після чого буде виготовленно свідоцтва на право комунальної власності даних закладів освіти.

  Матимемо право направляти кошти на капітальні видатки. У планах замінити старі вікна на металопластикові в Кошарищенській гімназії загальною площею 80 метрів квадратних, зробити капітальний ремонт спортивного залу в Гадзинській гімназії, у 4 закладах освіти встановити станції знезалізнення води.У галузі охорони здоров'я в громаді функціонують 2 амбулаторії та 6 фельдшерсько-акушерських пунктів. Вони в управлінні КП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Житомирської та Коростишівської районних рад, тобто основна фінансова частина та утримання належать державі, проте у 2018 році Глибочицька ОТГ направила субвенцію на утримання закладів охорони здоров'я у розмірі 248,5 тисяч гривень із свого місцевого бюджету.

  -Пане Сергію, ви людина, яка веде і пропагує активний спосіб життя, займаєтеся спортом, завзятий гравець у футбол. Як ви залучаєте населення до спортивного та культурного життя?

  -Чільне місце у громаді займає розвиток спорту та пропагування здорового способу життя. Спортом займається значна частина населення та молоді .
Ще у 2013 році в селі Глибочиця збудовано великий сучасний спортивний комплекс ім. В. Міщенка. Саме футболу приділяється у нас найбільше уваги. Сформовані дві футбольні команди "Чайка" та "Енергія", які постійно беруть участь в Чемпіонаті Житомирського району. Також не забуваємо і про молоде покоління: в Глибочиці другий рік поспіль існує дитяча різновікова футбольна команда, яка нараховує 30 дітей.
До того ж гарно розвинений настільний теніс. Команда з Глибочиці постійно представляє нашу громаду на районних та обласних змаганнях, займаючи призові місця.Я дуже хочу і сподіваюся, що спортивне життя громади буде активно розвиватися в усіх напрямках, в тому числі і на території приєднаних населених пунктів. У свою чергу будемо докладати максимум зусиль задля цього.

  Розвиток культури у нас теж постійно прогресує. На високому рівні проводимо різні культурно-масові заходи, запроваджуємо традиції зі святкування Дня села в кожному населеному пункті. Загалом, мережа культурних установ: 2- Будинки культури , 3- клуби та 5- бібліотек. На території Глибочицької об'єднаної територіальної громади розташований один з небагатьох в Україні - Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Й. Буханчука, відкритий 1985 року у спеціально збудованому приміщенні. Експозиція налічує близько 3000 експонатів - переважно твори мистецтва 1950-80-х років. Усіх запрошую відвідати даний заклад.

  -Для покращення економічного розвитку ОТГ потрібно залучати інвесторів. Чи маєте це у своїх планах?

  -Працюючи на посаді Глибочицького сільського голови 12 років, разом з командою однодумців вдалося сформувати спроможні та інвестиційно привабливі населені пункти з відновленими і збереженими соціальними, інфраструктурними, культурними об'єктами. Тепер постали інші завдання - запровадити нові привабливі проекти вже для всіх 10 сіл. 

  Зараз завершуємо працювати над інвестиційним паспортом громади, який презентує територію громади, на яку можуть зайти вітчизняні або іноземні інвестори. Я чітко розумію, що громаду можна успішно розвивати тільки тоді, коли будуть створені додатково нові робочі місця, та системна сплата податків до місцевого бюджету. Сьогодні можемо стверджувати, що реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади є однією з найуспішніших серед ініційованих в Україні реформ та такою, що наближається до досягнення поставленої мети.

  -Сергію Вікторовичу, щиро дякую за розмову. Бажаю процвітання та розвитку Вашій громаді.

ok 3107186

ok 3107189

Світлана Яременко, silske.org

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Вторник, 31/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework