×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Без грошей ви тут не затримаєтесь: Звягельчанка розповіла як вижити в чужій країні

 Ірина Фурст 7 років тому поїхала жити до Словенії. 

  Її дівоче прізвище Максименко і саме з ним її добре пам’ятають в рідному "Болгарбуді". Поїхати в Словенію не було спонтанним рішенням – Іра вийшла заміж за словена Ловро, тож вони разом вирішили переїхати. Мабуть, сама б жінка ніколи не наважилась на такий крок, - про це повідомляє novograd.city.

  Інша країна – інші проблеми

  Вона жила звичайнісіньким життям, ходила на улюблену роботу, виховувала старшого сина Іллю та насолоджувалась життям. Однак коли дізналась, що вагітна вдруге, чоловік захотів, щоб вона переїхала до нього на Батьківщину. Через деякий час так і сталося.

  Спершу все було так, як мріялось, однак в житті настають зміни, з якими не всім під силу впоратись. Такі зміни в Ірининій родині призвели до розлучення. Вона залишилась сама з двома дітками в чужій країні, це був 2015 рік. Від чоловіка вона пішла ні з чим, а країну залишити не могла, бо менший син Андрій – громадянин Словенії. Просто забрати дітей та поїхати на Батьківщину було б злочином – викраденням.

  У європейських країнах дуже цінуються права жінки та дитини. Саме тому в будь-яких скрутних ситуаціях жінку рятують соціальні служби. Якщо ви розлучаєтесь, потерпаєте від сімейного насильства, у вас є шанс отримати допомогу.

  Як втриматися в чужій країні та побудувати нове життя

  Якщо ви просто вирішили переїхати на постійне місце проживання (ПМП) до Словенії, перше, що вам потрібно, – стартовий капітал. Без грошей ви не затримаєтесь у цій країні, хоч і знайти роботу іноземцям буде нескладно. У Словенії вони не мають жодних привілеїв: якщо ти приїхав сюди, то маєш обов’язково працювати, якщо ти студент, то в тебе має бути повне забезпечення від батьків. Словенська мова не надто тяжка, зрозуміти її можна, тому попервах навіть без знання мови роботу ви знайдете.

  Історія Ірини трохи інша. Пішовши від чоловіка, вона знайшла прихисток у так званому безпечному будинку для жінок, постраждалих від насильства. Таких організацій на всю країну є три, а локації самих будинків приховані, щоб чоловіки не змогли їх знайти. Перший час ця організація надає правову допомогу при розлученні, житло та їжу. Родина має право проживати там рік, доки мама не знайде роботу. Саме в цій організації Іра знайшла хороших друзів, її дітей влаштували до школи та садочка.

  Дозвілля у мешканців будинку теж було: разом побували у різних цікавих місцях, в опері, зоопарку, відвідували різні гуртки. Організували навіть гурток української культури, де українки навчали словенок пісень і танців, влаштовували концерти. У материнському домі Ірині випала чудова нагода зустрітися з Президентом Словенії Борутом Пахором, а Іллю навіть запросили на зустріч із ним.

  Іра паралельно розлучалася та шукала роботу. Потім вона почала робити дозвіл на ПМП. Він необхідний, щоб отримувати соціальну допомогу від держави та для офіційного працевлаштування. Згодом жінка знайшла роботу для душі – працює шеф-кухарем і робить це залюбки.

  Про закони та правила

  Якщо ви поїхали до Словенії працювати за контрактом, то вже через 5 років можете отримати дозвіл на постійне місце проживання, а через 10 – громадянство. Якщо ви одружилися з громадянином Словенії, то зробите дозвіл на ПМП вже за 2 роки, однак Іра отримала його лише через 4. А вже через 3 роки вона офіційно зможе стати громадянкою Словенії.

  Діти будь-якої національності забезпечені в цій країні всім необхідним. Одразу після переїзду та влаштування в школу старший син, хоч він і громадянин України, отримав повну страховку. Нині держава допомагає жінці з утриманням дітей. Прожитковий мінімум у Словенії – 395 євро на людину. Якщо мати не отримує такої зарплатні, держава компенсує різницю.

  Іра невтомно працює та намагається забезпечити своїх дітей усім найкращим. За цей час вона знайшла багато друзів, навіть землячок. Жінка каже, як би скрутно їй не було, як би не тужила за Батьківщиною, але життя за кордоном і для неї, і для її дітей краще. Хоча б тому, що там цінують ваші права і в скрутну годину допоможуть усім можливим.

ok 30.10.8003jpg

Джерело: novograd.city

 

Последнее изменение Вторник, 30/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework