×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Житомирщина отримає близько 300 стентів для лікування людей з гострим інфарктом

  Минув рік з моменту відкриття реперфузійного центру в Житомирській обласній лікарні де хворих з інфарктом лікують за найсучаснішими технологіями, і в першу чергу методом стентування закупорених судин.

  Результатами можна пишатися: якщо до створення центру за рік проводилося стентування тільки 12-ти пацієнтів з гострим інфарктом, то лише за перший рік роботи центру було прооперовано 204 таких пацієнтів.

  А в цілому проліковано з урахуванням сучасних європейських рекомендацій 356 пацієнтів. Результати дійсно вражаючі, що було відмічено на конференції, яка нещодавно відбулася в Житомирській обласній лікарні. 
  - До нас приїхав член експертної групи Міністерства охорони здоров'я з питань хірургії серця Максим Соколов, а також фахівці з Київського національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова та провідні кардіологи з Вінниці і Дніпра, - розповідає завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної лікарні Микола Кушнір. - Наші колеги уважно вислухали звіт за рік, відмітивши великий обсяг роботи, її якість і результативність. Зважаючи на це, Максим Соколов пообіцяв, що міністерство виділить нашій області на наступний рік близько 300 стентів, закуплених за кошти держбюджету. А це означає, що три сотні пацієнтів з гострим інфарктом будуть мати змогу пройти стентування безкоштовно чи майже безкоштовно. 
- У нашій області щороку виникає більше тисячі інфарктів, з яких 750 - гострих, при яких артерія серця повністю закупорена холестериновою бляшкою, в результаті чого помирає кожен третій хворий, - розповідає Микола Олегович.

  - Щоб значно знизити смертність від інфарктів, ми повинні стентувати до 500 пацієнтів з гострими інфарктами щорічно, але за перший рік нам вдалося простентувати 204 важких хворих. Якщо нашу потужність збільшити в два рази, то ми досягнемо нормального європейського рівня - 375 інфарктів на мільйон населення. І це реально. Тим більше що міністерство 
обіцяє допомогти зі стентами і розхідними матеріалами. 
  Нагадаємо суть процесу стентування: в судину серця, закупорену холестериновою бляшкою, вводиться крихітний металевий балончик, покритий сіткою. Його роздмухують під великим тиском і таким чином розширюють просвіт судини. Сітка залишається всередині судини, а сам балончик виймається. Так відновлюється порушений кровообіг в ураженому місці. Цей метод малотравматичний і, найголовніше, він дозволяє не тільки зберегти людині життя, а й повністю відновити працездатність.
  Наприкінці розмови Микола Олегович навів досить показові цифри: якщо госпітальна летальність від інфарктів у Житомирській області становить близько 14%, по Україні - близько 15%, то в обласній лікарні - лише 5,5%. І це при тому, що в обласній лікарні лікується 38% всіх інфарктів Житомирщини. 
  Висновок очевидний: там, де інфаркти лікують новими методиками, і в першу чергу стентуванням, летальність зменшується в три рази. Це вже давно доведено на практиці в розвинених країнах світу, і тепер сучасний досвід лікування інфарктів переймає Україна. В кожній області створюється свій реперфузійний центр. Цікаво й те, що за останні два роки в Україні в перерахунку на мільйон населення простентовано більше пацієнтів, ніж у Росії. І з кожним роком кількість врятованих людей буде значно збільшуватися.

Джерело: exo.net

 

Последнее изменение Среда, 28/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework