Нові підходи у водокористуванні від КП «Житомирводоканал»: як не забруднювати, а не як очищати

  Брак питної води, зростаюче забруднення водних ресурсів, марнотратне й нераціональне використання води в господарстві — все це перетворило воду на проблему номер 1 у світі.

   Суб'єктивною причиною погіршення стану води й інших природних ресурсів є бездумне, нераціональне споживання їх людиною. Об'єктивною - стрімке зростання чисельності населення — з 7 млрд нині до 2050 року вона сягне 9 млрд осіб.

  Україна за міжнародною класифікацією вважається однією з найменш забезпечених водою країн у Європі. Питне водопостачання країни майже на 80% забезпечується за рахунок поверхневих вод, тому їх якість є вирішальним чинником санітарного та епідеміологічного благополуччя населення країни.

  Аналіз актуального стану водних об'єктів свідчить, що проблеми у сфері охорони вод від забруднення та виснаження не тільки не вирішені, а й значно загострилися. І починаються вони з малого — від нас з вами.

  Коли відпочиваємо на березі ріки чи озера, після себе залишаємо купи сміття, які з часом перетворюються на стихійні сміттєзвалища. Під час повеней це сміття зноситься в ріку, перетворюючи її на стічну канаву. У багатьох селах через відсутність збору сміття виникають стихійні сміттєзвалища, шкідливі речовини з яких внаслідок опадів чи повеней теж потрапляють в ґрунтові води або місцеві водойми.

  Споруджуючи будинок на березі ріки, ми неочищені стоки скидаємо у водойму, яка поблизу.

  Що стосується комунального водопостачання, то підраховано, що третина води в побуті витрачається марно: крани, які протікають, відсутність водолічильників.

  В Україні практично немає природних вод, які б відповідали встановленим нормам якості для питного водопостачання, тому вся вода, що надходить в мережу водопостачання, проходить процес водопідготовки, тобто доочищення або очищення води.

  Зі швидким зростанням чисельності населення незабаром таку кількість забрудненої води очистити буде просто неможливо. Тому радикальне зниження споживання природних ресурсів і рівня техногенного впливу є просто необхідним.

  У промисловості - це значне скорочення підприємствами споживання води на технологічні потреби, створення “замкнутих” циклів водоспоживання.

  У житлово-побутовому секторі — це екосанітарія, повторне використання очищених стічних вод, влаштування локальних очисних споруд для невеличких господарств та приватних будинків, наприклад, таких, як біоплато, використання дощової води.

  На основі матеріалів книги "Вода. Що можеш зробити ти?"

Джерело: КП "Житомирводоканал"

 Новини Житомира

  

Последнее изменение Суббота, 01/06/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework