На Житомирщині чоловік відсудив майже півмільйона за переслідування за мисливські ножі

  Овруцький районний суд Житомирської області стягнув з Державної казначейської служби 484 тис. грн  відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду.

   Про це зазначається у рішенні від 26 листопада 2019 року ― передає porady.org.ua.

  Деталі справи.

  У вересні 2017 року до поліції надійшов рапорт оперуповноваженого про зберігання жителем села Гладковичі вдома вогнепальної та холодної зброї. Зокрема, чоловік обвинувачувався у незаконному носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу.

  У червні 2018 суд чоловіка виправдав і цей вирок був підтверджений в апеляції. Жодних належних та допустимих доказів на підтвердження обставин носіння холодної зброї під час досудового розслідування судом не було встановлено.

  В основу підозри були покладені лише визнавальні показання підозрюваного під час досудового розслідування, які він не підтвердив в суді, а також показання свідків, які в судовому засіданні відмовилися від раніше наданих показань, посилаючись на те, що діяли під примусом поліції.

  Із виправдувального вироку вбачається, що з сейфу чоловіка вилучили два мисливські ножі. Йшлося про носіння цих ножів без дозволу. Обвинувачений пояснював, що є мисливцем з 2000 року та має мисливську рушницю і набої до неї. Всі документи на зброю в нього оформлені. Також він має мисливські ножі, які 5 років тому йому подарував його покійний односельчанин, цими ножами він начебто не користувався.

  Прокурор посилався на показання свідків, що вони бачили, як обвинувачений користувався цими ножами. Але в суді ці люди повідомили, що говорили таке слідчому під тиском. Так, один свідок казав, що йому заклеювали рот скотчем, а інший – що йому пропонували гроші. В підсумку в суді не підтвердилося носіння холодної зброї  обвинуваченим.

  У поліції пояснювали, що під час судового засідання обвинувачений та свідки змінили свої показання, що слідчому неможливо було передбачити і це стало причиною винесення виправдувального вироку судом. Тобто, начебто в діях органу досудового розслідування відсутня протиправна поведінка.

  Як зазначив обвинувачений він перебував під слідством та судом 18 повних місяців. З його слів, у зв’язку з кримінальним переслідуванням він змушений був звертатися до лікаря невропатолога та вживати заспокійливі ліки, звільнився з роботи. Крім того, погіршилися стосунки з сім’ю, друзями і знайомими.

  Суд визнав, що чоловікові заподіяна моральна шкода і відшкодування має бути більшим за мінімальне. Чоловік подав позов про компенсацію шкоди в сумі 1 млн грн, але суд вирішив, що доказів на такий розмір шкоди немає і задовольнив вимоги частково - на 484 тис. грн.

  Зазначимо, що у разі доведення вини, чоловіка оштрафували б на 510 грн і конфіскували ножі.

Новини Житомира

     
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework