ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Ліквідацію ЖЕКів відклали на рік: всі подробиці

Верховна Рада вчора фактично відклала на рік ліквідацію ЖЕКів, прийнявши зміни до закону про особливості права власності у багатоквартирному будинку.

Закон вступає в силу на наступний день після його опублікування. Очікується, що це станеться вже на днях. Нагадаємо: з 1 липня замість жеків компослуги мешканцям повинні були надавати керуючі компанії, але вони до сих пір ще не створені повсюдно.
ЩО ПРИЙНЯЛИ. Головних нововведень – три. Перше: якщо в багатоквартирному будинку немає ОСББ (а таких в країні більше 80%, в основному це споруди 1960-1980 років), то ще рік для мешканців все залишиться по-старому. Але при створенні в такому будинку ОСББ він відразу ж після реєстрації отримує право вийти з-під опіки жеку і найняти іншого постачальника компослуг. Друге: якщо наданням компослуг займається представник керуючої компанії, то за новим законом збори мешканців може достроково розірвати договір з недбайливим або злодійкувато управдомом, письмово попередивши його про це за два місяці. Третє: жилкооперативу дозволено платити за компослуги по-старому, через жеки, поки вони не створять ОСББ, при цьому терміни його створення не прописані. Після створення ОСББ оплачувати рахунки вони будуть новим постачальникам послуг.

ЧИТАЙТЕ також: «Маразм крепне»: Як працівники ЖЕКів лишають «подарунки» мешканцям будинку. ФОТО

ЖЕКИ ЗАЛИШАТЬСЯ. Як роз'яснила нам заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та жілполітікі Мінрегіону Світлана Старцева, вже розроблений проект Порядку проведення конкурсу з призначенням управителя багатоквартирного будинку, де передбачено і участь жеків. І якщо житлові контори запропонують більш вигідні умови, ніж інша структура, то зможуть і далі обслуговувати будинки. В іншому випадку, їх місце займуть конкуренти. Правда, на думку екс-міністра ЖКГ, голови Спілки власників житла України Олексія Кучеренка, приватні фірми піднімуть ціни на свої послуги. "Депутати виправили свою помилку, ввівши перехідний період, але за цей час повинен з'явитися ринок постачальників компослуг – повноцінної альтернативи ЖЕКам поки немає, – говорить Кучеренко. – По-перше, тому що за півроку з моменту прийняття закону про особливості права власності у багатоквартирному будинку Кабмін так і не розробив положення про те, хто може бути керуючою компанією і які вимоги – до кербуда. По-друге, в країні немає підготовлених кадрів, для експлуатації житлового фонду необхідно технічну освіту. Інакше все закінчиться створенням фірм-посередників, які стануть наймати для ремонту теплових, електричних та інших мереж ті ж ЖЕКи. А значить, тарифи на компослуги зростуть, а не впадуть. Доведеться платити зарплату ще й кербуду".
НАРОД. Багатьох мешканців, особливо там, де ЖЕКи працюють нормально, все влаштовує. "У нас аналог ЖЕКу – обслуговує компанія, зараз ми платимо їм за обслуговування будинку та прибудинкової території 3,7 грн за" квадрат "квартири, – розповіла нам киянка Тетяна Стріха. – З липня вони запропонували три пакети: "Класичний" – за 3,9 грн, "Комфортний" – 4,8 грн, куди зокрема входить цілодобовий виклик слюсаря, електрика, і "Преміум" за 8 грн – зі щоденним прибиранням, доставкою додому різних довідок тощо. Більшість вибрало "Комфортний", і ніяке ОСББ нам не потрібно".
Тарифи будуть дорожчати
Тарифи збираються переглядати раз на три місяці. Кабмін хоче щоквартально і самостійно, а не після рішення НКРЕКП, змінювати тарифи на тепло для населення в залежності від вартості природного газу на ринку, заявив учора віце-прем'єр Геннадій Зубко. "Сьогодні процедура триває два місяці, і теплокомуненерго зазнають збитків: газ уже подорожчав, а тепло ще ні", – каже Зубко. Експерт енергоринку Дмитро Марунич вважає, що це ринкове вимога, але воно вдарить по українцях: "Зараз газ, ціна якого залежить від вартості нафти, яка дорожчає, також буде коштувати з кожним кварталом більше і більше. До речі, коли нафта майже рік дешевшала, чомусь не ініціювали швидкий перегляд тарифів".

Джерело: http://ukr.segodnya.ua/

Прочитано 3045 раз

Последнее изменение Среда, 15/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework