ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

У Житомирі на засіданнях ТВК виникли суперечки та скарги через бажання “Слуги Народу” отримати більшість керівних посад в ДВК

У Житомирі на засіданнях ТВК виникли суперечки та скарги через бажання “Слуги Народу” отримати більшість керівних посад в ДВК

  У Житомирі 7 жовтня Корольовська та Богунська районні територіальні виборчі комісії, які утворила міська ТВК, провели засідання щодо формування складу дільничних виборчих комісій. І в Богунській, і в Корольовській районних ТВК представники партії “Слуга народу” хотіли, щоб призначали у керівному складі більшості ДВК їх представників, що викликало суперечки та скарги з боку інших політичних сил.

 

  На роботу голови Корольовської ТВК надійшли скарги до міської ТВК від партій та членів комісії, а засідання Богунської ТВК двічі переносили. 

  У Корольовському районі міста є 57 дільниць, у 36 (63%) головами комісій призначили представників “Слуги Народу”. У Богунському районі – 64 дільниці, на 36 теж хотіли призначити голів від партії “Слуга Народу”. Окрім голів, представники партії пропонували і таку ж кількість секретарів. 

  Член Житомирської міської територіальної виборчої комісії Тамара Яремчук вважає таку ситуацію в комісіях загрозливою. Про це вона розповіла в коментарі ОПОРІ.

  “Ще терміни формування керівного складу ДВК не порушуються, але те що в комісіях такий склад і немає в них єдності ні з однієї, ні з іншої сторони, то це загроза, що можуть зірватися вибори. Якщо не будуть утворені комісії, то ми не зможемо працювати. Раніше в законі було, що наша міська комісія може замість цієї прийняти рішення. Ми їх утворювали. Як зараз бути, ми не знаємо”, – розповіла Тамара Яремчук. 

  Після жвавого обговорення 8 жовтня засідання Богунської ТВК знову перенесли і вже 9 жовтня призначили керівний склад ДВК, в якому є представники різних політичних сил,  а міська ТВК так і не прийняла рішення по скаргах. 

  Ситуація в Корольовській ТВК

  На засіданні Корольовської ТВК 7 жовтня розподілили керівні посади в 57 дільничних виборчих комісіях так, що в 36 ДВК головою комісії є представники партії “Слуга Народу”. Партії “Пропозиція” і  “Опозиційна платформа - За життя” не отримали жодну посаду голови.

  До  Житомирської  міської ТВК 8 жовтня надійшло три скарги на голову комісії від членів комісії Корольовської районної ТВК і ще скарги від представників партій, зокрема “Опозиційна платформа - За життя”  та  “Пропозиція”. 

 

  Ввечері, 8 жовтня міська ТВК зібралась на засідання, щоб розглянути скарги, однак після жвавого обговорення жодного рішення так і не прийняли.

  На засідання прийшли 11 членів комісії, з них голова комісії та ще двоє членів - представники партії “Слуга Народу”.

  “До початку засідання голова міської ТВК намагалася переконати членів, що розглядати скарги взагалі немає сенсу, адже законності скаржитися у представників партій немає. Та все ж комісія наполягла, що вони зобов'язані їх розглянути. Сперечалися довго, адже голова не бачила порушень. В результаті, викликали голову Корольовської ТВК. Вона прийшла з протоколом засідання, але без додатків, де були зазначені точні цифри і прізвища членів комісії. Голова запевнила, що всі члени комісії ознайомилися з пропозицією, яку вона напередодні склала разом із секретарем комісії, але без робочої групи, щодо розподілу керівних посад в ДВК, де власне вона і запропонувала, щоб в 36 ДВК головами були представники партії “Слуга Народу”. За її словами, членам комісії на засіданні роздали цю пропозицію і всі  ознайомилися та більшістю підтримали такий варіант розподілу керівних посад”,  - розповідає спостерігач ОПОРИ, яка була присутня на засіданні. 

  “Члени міської ТВК запропонували на голосування рекомендацію Корольовській ТВК належно оформити протокол та провести повторне засідання з утворенням ДВК.   Проголосували 8 - за, і 3 проти (всі троє - від “Слуги Народу”). Після чого розпочалася знову суперечка і голова запропонувала все обговорити в закритому режимі. Радилися члени понад годину, після чого зібралися у залі на голосування. Але перед тим голова міської ТВК пішла радитися з представниками партії “Слуга Народу”. Після чого прийшла, зачитала рішення, яке вони прийняли у закритому режимі і почала його саботувати. Решта комісії намагалися пояснити, що це саме те рішення, про яке вони за закритими дверима обговорили, але вона не погодилася. Проблема виникла з рекомендаційним характером, комісія вирішила, що вони мають зобов'язати Корольовську ТВК 9 жовтня провести повторне засідання з утворенням ДВК і голосуванням за розподіл квот, а голова наполягала, що їх рішення має нести рекомендаційний характер.  В результаті питання винесли на голосуванні і знову 8 - за і троє від партії “Слуга Народу” - проти”, – розповідає спостерігач ОПОРИ. 

  Жодного рішення не прийняли. Представники партії “Опозиційна платформа - За життя” та “Пропозиція”  збираються подавати позов до суду.

  У коментарі ОПОРІ 9 жовтня голова Корольовської ТВК Марина Кулікова розповіла, що збиратись на повторне засідання комісія не буде, а просто виправлять неточності в протоколі. 

  “Ми сьогодні не скликаємо ніяке засідання. Робимо виправлення в нашому протоколі, були зроблені технічні неточності, бо все робилося поспіхом і керуючись нашим Виборчим кодексом, то протокол має надаватися для ознайомлення членам комісії до наступного засідання. Так як був один день і всім протокол швидко потрібен був, то він був трохи некоректно складений. Ми зараз хочемо виправити всі помилки в ньому, мабуть буде складений якийсь акт, чи протокольне рішення і вже на засіданні ознайомимо всіх наших членів комісії, що в нас постанова трохи звучить по одному, а в порядку денному трохи по іншому. Дільничні виборчі комісії в нас утворені, сьогодні наші спеціалісти будуть роздруковувати додатки, які ми маємо видавати головам про їхній склад виборчих комісій. 36 голів комісій від “Слуги Народу”, секретарів, якщо не помиляюсь, чи то 16 , чи 17”, – зазначила голова комісії. 

  Ситуація в Богунській районній ТВК

  7 жовтня на засіданні Богунської районної ТВК так і не вдалося сформувати керівний склад дільничних виборчих комісій. З 64 дільниць на 36 хотіли призначити головами представників партії “Слуга Народу”.

  Голова Богунської ТВК Наталія Якубовська прокоментувала ОПОРІ, що засідання переносили, бо не вистачало голосів підтримати пропозиції.

  “Слуга народу” хотіли, щоб від партії були голови та секретарі на всіх дільницях. У нас не вистачило голосів утвердити свою пропозицію, а в них не вистачило голосів утвердити їхню пропозицію. Тому ми перенесли засідання на 8 жовтня і на засіданні була ж така ситуація – не вистачило голосів. Відповідно до закону квоти не визначаються. У нас робоча група опрацьовувала пропозиції всіх партій і формувала свій варіант керівного складу”, – зазначила голова.

  8 жовтня Богунська ТВК знову зібралась на засідання, щоб розподілити керівні посади.

  “Спочатку голова поставила на голосування свій варіант розподілу керівних посад,  де всі партії отримували певну кількість посад, можна сказати “за квотним принципом”. 7 членів комісії проголосували  “за”, а  всі інші утримались. Потім обговорили  пропозиції  “Слуги Народу”. Для вивчення їхньої пропозиції взяли 15 хв перерви. Після вивчення почали розгляд подання. Виступали члени ТВК, представники міської ТВК, представники кандидатів та партій. Представники партії “Слуга Народу” пропонували такий варіант: “Слуга Народу” понад 30 голів та понад 30 секретарів, всі інші партії - по декілька посад. “Пропозиція”, “Опозиційна платформа - За життя”  по 0. Голосували: 7 - за і  9 проти. Потім взяли ще 15 хв на перерву для обговорення. Після консультацій голова ставить питання повернення до розгляду першої пропозиції. 9 членів комісії проголосували  “за” і  7 утримались. Рішення не прийнято”, – каже спостерігач ОПОРИ.

  На засіданні виникла суперечка між представниками партії “Слуга Народу” та “Пропозиція”. Сперечався кандидат в депутати міської ради від “Слуги Народу” Олександр Шевчук  і з членом міської ТВК.

  Представник партії “Слуга Народу”  Лариса Горобець у коментарі ОПОРІ розповіла, що не вбачає в такій ситуації ніяких проблем. 

  “Проблеми я не бачу тут ніякої. Вони сформували списки і дали нам їх на розгляд. Ми дали свої пропозиції, це наше бачення, ми могли усно їх дати, могли письмово. Ось ми і виносимо їх на розгляд.  Різниця в цих списках в тому, що неправильно розподілили”, – сказала Лариса Горобець.

  На думку членкині міської ТВК Тамари Яремчук, всі партії мають бути в рівних умовах. 

  “Партії у нас всі рівні. Не треба говорити: переможці, не переможці на парламентських виборах. У нас місто і треба дбати про місто і нам треба провести вибори. Якщо хочуть 36 голів з 64, а деякі партії ні одного, хоч як би ми не відносились, але у нас всі рівні, ми неупереджені і ми об'єктивні, то це неповага до інших партій, якщо одна партія починає диктувати умови всім”, – каже Тамара Яремчук. 

  Голова комісії пояснила ОПОРІ, що засідання перенесли, бо жодна пропозиція не набрала потрібної кількості голосів. 9 жовтня відбулося ще одне засідання комісії. 

  Представники партії “Слуга Народу” продовжували відстоювати свій варіант розподілу керівних посад, однак комісія проголосувала за варіант, розроблений робочою групою. В керівному складі ДВК Богунського районі пропорційно поділили керівні посади. За таке рішення проголосували 10 членів комісії, 4 утримались і 1 проти.

  У частині 1 статті 204 Виборчого кодексу зазначено, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

  Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають:

  місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори. місцеві організації політичних партій, від яких зареєстровано кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) рад; 4) кандидати у депутати сільських, селищних, міських (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) рад; 5) кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови.

  У частині 6 статті 204 зазначено, голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання, визначених частиною першою цієї статті.

Ірина Кирилович, комунікаційниця ОПОРИ у Житомирській області

Прочитано 2118 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework