Рішення уряду про новий порядок формування вартості газу вступило в силу 1 квітня поточного року. Разом з тарифом на розподіл і транспортування і з урахуванням ПДВ ціна газу для населення Житомирської області складе 6,9579 грн за кубометр.

У структурі нової ціни газу 70% припадає на виручку державної групи «Нафтогаз України», передає "Житомиргаз".

Ще 17% становить податок на додану вартість. Торгова націнка для компаній, на яких покладено спеціальні зобов'язання (ПСО) із газозабезпечення населення, обмежена 2,5% від оптової ціни газу для цієї категорії споживачів. У Житомирській області функції ПСО виконує ТОВ «Житомиргаз Збут».

Постачанням газу населенню може займатися будь-яка компанія з відповідною ліцензією. Але встановлена ​​досі торгова націнка не зацікавила жодного з незалежних постачальників Житомирської області. Адже такий постачальник несе ризик несвоєчасних розрахунків споживачів, і в рамках ПСО повинен забезпечити роботу сервісів для своїх клієнтів, надати рахунки на оплату, оплатити банківську комісію за прийом платежів.

«Стабілізувати роботу постачальників, повноцінно фінансувати закупівлі газу, впроваджувати нові і розвивати вже існуючі сервіси для клієнтів може економічно обґрунтована торгова націнка на поставку газу. Це також допоможе позбутися від ризиків, які ведуть до збитків компаній-постачальників», - зазначив директор ТОВ «Житомиргаз Збуту» В'ячеслав Тарасов.
У сфері забезпечення ресурсу для поставок газу населенню монополістом є НАК «Нафтогаз України». Саме ця компанія повинна забезпечити продаж газу для потреб населення його постачальникам, і отримує 70% вартості палива.

Тарифи на транспортування і розподілу газу також встановлюються державою в особі Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Всі новини Житомира