У вівторок, 6 червня, в Житомирському музеї космонавтики ім. С. П. Корольова відбулася виставка, присвячена 110-ій річниці з дня народження Олега Ольжича.

Серед експонатів були представлені реконструкції археологічних малюнків, які досліджував наш земляк, та його праці з археології.

На початку заходу відомий житомирський краєзнавець та дослідник Георгій Мокрицький виступив з історичною довідкою про життя Олега Ольжича. Також представники громадської організації «Архео» представили учасникам заходу презентацію, присвячену трипільській культурі та продемонстрували глиняні вироби часів трипілля, які реконструювали та розписували за ескізами Олега Ольжича. Справжньою окрасою заходу став виступ ансамблю «Надія».

«Дуже вдячна за проведення виставки у стінах Житомирського музею космонавтики. Цей заклад дуже сильно пов'язаний з трипільською знаковою системою, зі знаками вічності та безкінечності. І діти, і дорослі, і науковці, і багаті на експонати музеї раді вже хоча б завдяки фото доторкнутися до трипільської культури, відтворити і презентувати її загалу. Це важлива і корисна місія.

Мені подобаються слова Євгена Коновальця, що кожна людина має вибір: або бути творцем історії, або ж споглядати її. Я вважаю, що ми маємо гарний приклад трипільської культури. Це чудо, що сьогодні ми споглядаємо, хоча б на фото, ті предмети, якими користувалися трипільці 7000 років тому», — говорить Людмила Смолякова, одна із організаторів виставки, народний майстер, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з реконструкції трипільської кераміки. Варто зазначити, що майстриня також займається дослідженням свят, костюмів, посуду часів трипілля.

«Сьогодні було дуже цікаво та пізнавально. Не можливо описати ті емоції, коли ти тримаєш у руках посуд, точнісінько такий, яким користувалися трипільці тисячі років тому. Я пишаюся тим, що Олег Ольжич наш земляк. Це була багатогранна, талановита людина. Була приємно здивована, що в Олега Ольжича, як виявляється, є праці з археології, і саме він створив ескізи глиняних виробів, які ми сьогодні мали змогу споглядати. Ця людина відкрилася для мене з нового боку. Я дуже рада, що завітала сьогодні виставку і провела час із користю», — ділиться враженнями студентка ЖДУ ім. Івана Франка Анастасія, яка завітала на виставку.



 

 

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира