Чи приживуться норки у Сінгурах?

    У серпні минулого року стало відомо, що у Сінгури прийшов іноземний інвестор - ТОВ "Профуна", власниками якої є підприємці з Нідерландів.

   «Вони заявили про те, що у приміщеннях колишнього колгоспу “Пам’ять Леніна”, що після “реформи” 2000-го року стоять порожніми, мають намір розмістити звіроферму для утримання до 55 тисяч норок. Вже тоді на звіроферму завезли з Польщі 13,2 тисячі голів маточного поголів'я», — повідомляє газета «Сільське життя».

   Все це нібито добре, проте, як відомо, “ахілесовою п’ятою” тваринництва завжди була проблема відходів виробництва. Колись, у радянські часи, які зараз прийнято паплюжити на державному рівні бандерівською ідеологією, на колгоспних фермах, в основному, утримувалися великі стада корів. І все тоді було передбачено: гній вивозився на поля, чим підтримувалася родючість грунтів, молоко - на молоко- та маслозаводи, м’ясо - на м’ясокомбінати, а рештки тварин - на технічне борошно, якому також знаходили застосування. За роки “незалежності” вся ця система повністю знищена. Колишні колгоспні ферми, де колись розміщалися багатотисячні поголів’я великої рогатої худоби, стоять розтрощені, а у деяких селах - знищені до фундаментів.

   Тому зрозумілим є бажання сільських голів залучити інвесторів для використання тих приміщень з користю для громади. Колишні молочно-товарні ферми використовують під склади, пилорами, для розведення свиней, овець, іноді - корів, які були колись візитівкою українського села, а зараз на “шляху до Європи” вимирають, мов динозаври. І все це має безсистемний, хаотичний характер: приходить бізнесмен, який з порушенням екологічних норм намагається збагатитися, поки доведені до відчаю люди не виперають його з села.

    Газета  “Сільське життя” висвітлювала на своїх шпальтах про конфлікти між місцевими громадами та заїжджими бізнесменами, які мали намір заробляти на тваринництві, не вирішивши питання з відходами та смородом: наприклад, про свиноферми у Пісках та Р.-Городищі, про спробу побудувати птахоферму у Луках тощо. І от новий конфлікт виник у Сінгурах.

  Депутати Сінгурівської сільської ради прийняли звернення до правоохоронних та контролюючих органів з приводу незаконного розміщення звіроферми на території сільради та недотримання ТОВ "Профуна" санітарних, епідеміологічних та будівельних норм при розміщенні на своїх земельних ділянках господарських споруд для вирощування/розведення норок.

   У зверненні вказується на те, що ТОВ "Профуна" незаконно набуло право власності на спірні земельні ділянки, містобудівні умови та обмеження були надані компанії без проведення громадських обговорень та розроблення детального плану території.

  А будівництво звіроферми із вирощування норок на території Сінгурівської сільської ради порушує ст.50 Конституції України щодо права громадян на безпечне довкілля. Мешканці села Сінгури та села Пряжів постійно скаржилися на нестерпний сморід. Викид шкідливих речовин, випаровування від гноєсховищ та шведів, де утримуються норки, несуть ризики для здоров'я людей навколишніх сіл.

 Сінгурівські депутати вважають, що будівництво звіроферми має бути припинене, і просять здійснити перевірку наведених у зверненні обставин та "припинити незаконну діяльність звіроферми із вирощування норок ТОВ "Профуна" на території Сінгурівської сільської ради".

  Як бачимо, конфлікт у Сінгурах набув значного розголосу. Видно, що людей вже “дістало” нехлюйське ставлення європейських бізнесменів до екологічних питань. Про розвиток подій - у наступних номерах. А іншим громадам порада: тричі подумайте перед тим, як надавати дозвіл на ведення тваринницького бізнесу заїжджим особам.

1527398601 1461552289 p1010148

Джерело: «Сільське життя»

 

 

Последнее изменение Среда, 30/05/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework