×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Одноповерховий садибний маєток зведений у традиційному стилі класицизм на Житомирщині. ФОТО

  Садиба Людвига Поляновського і дочки Езерської-Невмержицької у селі Ліщин, фото 2010-2013 років. Датою будівництва садиби вважають 1805 рік, саме тоді Юзеф Поляновський спорудив в Ліщині костел.

  "В селі зберігся одноповерховий, з двома чотириколонними портиками на головному фасаді, садибний маєток I пол.19 ст. (класицизм) поміщика Людвіга Миколайовича Поляновського, який був збудований ще у 1805 році. Загальна площа маєтку становить 355,9 кв.м. Архітектор даного маєтку не встановлений. Навіть зараз, коли стан цієї визначної пам’ятки історії руйнівний та аварійний, вона будь кого може вразити красою і величчю. На жаль дві з восьми колон в романському стилі зруйнувалися і на місці їх нічого не збудовано. В даному маєтку проживала дочка поміщика Людвіга Поляновського, Єзерська – Невмержицька. 

  Історія свідчить,що саме тут, «влітку 1825 року 3-й корпус 2-ї армії зібрався на маневри в табір під містечком Ліщином поблизу Житомира. Тут у садибному маєтку відбулася зустріч представників Південного Товариства і Товариства Об’єднаних Слов’ян, а згодом їх організаційне об’єднання».У 1825 р. в с.Ліщині у час підготовки повстання на Сенатській був розміщений табір Чернігівського військового полку. Саме тут ділився з друзями планами повстання полковник П.І.Пестель. «Під час перебування в Ліщинському таборі під Житомиром влітку 1825 року,одному з керівників Васильківської філії «Південого товариства» М.Бестужеву-Рюміну вдалося через свого товариша по службі в Семенівському полку капітана О. Тютчева встановити зв'язок з «Товариством об’єднаних слов’ян».Керівники обох товариств вирішили об’єднатися. Таємні збори з цього приводу проходили у селах Ліщині та Млинищах. Під час таємних зборів у Ліщинському таборі був намір відіслати групу декабристів для вбивства царя Олександра I.У 1825 р.в цій садибі на таємних зборах відбувалися зустрічі декабристів", - про це повідомляє група Старовинні маєтки Житомирщини:історія,архітектура,сучасний стан у Фейсбук.

ok 06091823836ok 060918238

ok 060918236

ok 06091823569

060918236

Новини Житомира

 

 

 

Последнее изменение Четверг, 06/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework