ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

Ботанічний сад перетворюють на смітник

У Житомирському національному агроекологічному університеті занепокоєні тим, що Ботанічний сад, який було відкрито на вимоги мешканців і гостей міста, нині перетворюється на сміттєзвалище.

Після «змістовного» відпочинку в мальовничому куточку мешканці залишають розбиті пляшки, поліетиленові пакети, пластиковий посуд, упаковки з-під чіпсів та сухариків. Протягом декількох теплих вихідних днів під деревами утворилися гори сміття, каміння, випалена трава, пише «Житомирщина».

На території саду збираються великі компанії. На жаль, люди цікавляться не цінними породами дерев, кущів і квітів, а шашликами: розпалюються багаття, встановлюють мангали, вживають спиртні напої. Прибрати ж після себе «забувають». Поки що охорона ЖНАЕУ обмежувалася лише зауваженнями. Співробітники університету підходили до відпочивальників, пояснювали, що вони знаходяться на території навчального закладу та мають себе поводити відповідним чином або залишити місце відпочинку.

— На цій земельній ділянці розташовані будівлі агроуніверситету різного призначення: навчальні корпуси, господарські приміщення, — розповідає начальник відділу охорони ЖНАЕУ Анатолій Монзолевський. — Наш Ботанічний сад є природоохоронною територією загальнодержавного значення. Коли відпочивальникам-недбальцям пояснюємо, що це територія цінного природничо-наукового об’єкта, то люди обурюються. Кажуть, що живуть у цьому районі з дитинства, вікна їхніх осель виходять на сад. Вважають, що мають повне право робити тут, що заманеться. Власне, ми не проти цивілізованого відпочинку — прогулянок із дітьми, ігор на природі... На територію саду вже навіть заїздять автомобілями. З боку вулиці Вітрука ситуація трохи краща, а от із боку вулиці Шевченка вже навіть страшно дивитися.

Сміття нині прибирається силами агроуніверситету. Територія саду теж утримується за рахунок вузу. На певних ділянках саду є бетонний паркан та сітка. Змушені готувати 120-метрову загорожу. Чи допоможе це, в університеті не впевнені, але докладатимуть зусиль для того, щоб зберегти територію у належному стані.

В агроуніверситеті шукають й інші шляхи вирішення проблеми, сподіваються на розуміння та порядність самих відпочивальників. Бо дехто з мешканців Ботанічний сад перетворює на смітник, а потім скаржиться на відсутність місць відпочинку в районі.

У прес-службі Житомирського національного агроекологічного університету поінформували про те, що Ботанічний сад у Житомирі створили 1933 року студенти та викладачі. Нині у ньому зосереджено понад 500 видів форм і сортів деревних рослин і понад 1000 видів трав’янистих рослин. З них чимало — рідкісних. Представлено ягідні, овочеві, технічні, лікарські, декоративні культури. Все це неодмінно повинно стати надбанням наступних поколінь, адже таких місць у Житомирі більше нема.

 

Прочитано 812 раз

Последнее изменение Четверг, 21/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework